CENTRUL DE INTROSPECȚIE VIZUALĂ 14 Loc pe harta

str. Biserica Enei 16, București
http://www.pplus4.ro

Centrul de Introspecție Vizuală este o platformă independentă generată de artiștii Anca Benera, Arnold Estefan, Cătălin Rulea și istoricul de artă Alina Șerban. Reacționînd critic față de cadrele instituționale restrictive prezente în sfera culturală românească, Centrul de Introspecție Vizuală a fost conceput ca centru independent de promovare a producției artistice aflate la granița dintre teoria culturală, cercetare, arhitectură, design și experiment sonor. Termenul de “introspecție” plasează CIV pe poziția de agent-observator, al cărui principal rol este de a dezvolta modele specifice de relaționare a spațiului social cu cel al artei.

Eveniment NAG

Matter & History

19:00 - 04:00
publicație

lansare de carte 
autor: Anca Benera
concept editorial: Anca Benera și Alina Șerban

„Volumul reuneşte o serie de studii de caz, redactate sub formă de fişe, ce punctează într-o desfăşurare logică şi cronologică condiţiile culturale şi sociale care au declanşat la un moment dat ridicarea unui monument sau a unei sculpturi publice; un grupaj de texte teoretice care vin în sprijinul proiectului prin evidenţierea conexiunilor istorice, a practicilor artistice şi, nu în ultimul rînd, a discursurilor publice ce pun în lumină conduite politice şi realităţi colective; un CD audio ce prilejuieşte ascultătorului un tur fictiv prin Bucureşti la 13 monumente, unele dintre acestea dispărute astăzi.” 
Alina Şerban
Eveniment NAG

Self Publishing in Times of Freedom and Repression 

19:00 - 04:00
publicație

lansare publicație 
artiști: Marco Balesteros (Portugalia), Sofia Goncalves (Portugalia), Renata Catambas (Portugalia/NL), Rafaela Drazic (Croatia), Eleonora Farina (Italia), Ward Heirwegh (Belgia), Tzortzis Rallis (Grecia/UK), Katarina Sevic (Serbia/HU), Golie Talaie (Iran/NL), Paul Wiersbinski (Germania).
curatori: Anca Benera și Arnold Estefan

Publicația are drept fundal istoria complexă a publicațiilor independente românești, rămasă încă prea puțin cunoscută și cercetată. Sub regimul Ceaușescu, reglementările impuse de stat asupra domeniului cultural și artistic erau extrem de aspre, astfel că în România producția de publicații independente înflorește abia odată cu începutul anilor ’90. În ultima vreme cenzura ideologică este înlocuită de constrîngerile economice, financiare sau tehnice. Care sînt astăzi noile forme ale cenzurii? Care sînt limitele și mijloacele exprimării/cenzurii de sine și ale libertății de exprimare? Care este rolul tipăriturii în epoca internetului și a rețelelor de socializare?
Eveniment NAG

Subtitled

19:00 - 04:00
expoziție

artist: Irina Munteanu featuring CIV
curator: Cătălin Rulea

"Subtitled" este o lucrare dezvoltată de Centrul de Introspecție Vizuală, pornind de la un studiu al Irinei Munteanu. Cîteodată viața are nevoie de adnotări dar nu întotdeauna explicațiile rezolvă misterul. Din contră, traducerea poate aduce noi sensuri și poate genera alte gînduri. Imaginile subtitrate pot spune altceva în lumina textului iar textul în sine poate căpăta alte sensuri prin filtrul imaginilor.
Eveniment NAG

Toulouse Lautrec @ CIV

23:00 - 01:00
muzica/concert