PAVILION UNICREDIT 40 Loc pe harta

șos. Nicolae Titulescu 1, București
T/ F: +4 021 310 5469
pavilion@pavilionmagazine.org
http://www.pavilionunicredit.ro

Majoritatea celor 140 de milioane de locuitori ai Rusiei trăiesc în blocuri comuniste, în apartamente pe care le numesc "Hrusciovschi", dupa numele fostului lider comunist în vremea căruia au fost construite, în anii '60. Totul a pornit însă de la Stalin. El le-a gîndit și le-a pus în practică. Țară dominată timp de 45 de ani de către Rusia, România se poate mîndri cu același timp de habitat. "Hrusciovschi" au niște bucătării minuscule, ceea ce reprezintă un mare pas înainte față de așa-numitele "kommunalki" (acestea aveau bucătăriile, băile și uneori chiar și dormitoarele în comun). Ideea omului nou, care nu are nimic de ascuns, a trecut în plan secund. Astăzi, confortul devine arma principală a propagandei.
Așezat în Piața Victoriei, PAVILION UNICREDIT, centrul de artă și cultură contemporană, se află la parterul unui astfel de bloc, spațiu devenit sediu de bancă în 1993, și rămas la fel timp de 15 ani. Construcția blocului a început în timpul regimului comunist și a fost finalizată la 5 ani după căderea acestuia. "Hrusciovchi" din centrul Bucureștilor este martorul transformărilor unei societăți staliniste către o societate capitalistă puternic marcată politic și social. PAVILION UNICREDIT folosește acest spațiu pentru mesajele sale, pentru poziționare (vizavi de clădirea puterii executive, Guvernul) cît și pentru istoria sa, brusc uitată. Un spațiu fără o istorie specială, al istoriei întrerupte, al întîrzierilor revoluționare. Un spațiu al cunoașterii și al interesului pentru societate, oraș și comunitate.
PU este un spațiu independent work-in-progress, un spațiu de producție și cercetare a vizualului, a discursivului și a performativului. Este un spațiu al gîndirii critice și care promovează o înțelegere implicată socio-politc a artei și a instituțiilor culturale. 
Funcția vitală a spațiului va rămîne, însă, concretizarea.


FROM CONTEMPLATING TO CONSTRUCTING SITUATIONS

19:00 - 04:00
expoziție

artiști:  Francis Alys (BE/MX), Minerva Cuevas (MX), Ciprian Homorodean (BE/RO), Jason Loebs (US), Wilfredo Prieto (CU), Sabine Rethore (FR), Temporary Services (US), Abdellah Taia (MA/FR), Erwin Wurm (A)
curator: Răzvan Ion

Kant a fost cel care a lansat interogația asupra condițiilor de posibilitate a cunoașterii noastre și care a înteles în mod explicit această interogare ca fiind un act de critică. De aici înainte se poate spune că reflecția modernă fie este critică – în acest înțeles autoreflexiv –, fie nu este modernă. (Boris Buden). Dar, represia freudiană, foucauliană, postmodernă, stalinistă, leninistă ș.a.m.d este identică, iar ceea ce poate face diferența este epatarea eu-ului și putința lui de a spune \"nu\" statului asupritor  (fără a se transforma într-un anarhist lamentabil). Prea mult sînge a curs să lăsăm arta și mașinăria revoluționară despărțite. Trecerea de la contemplarea situației și reprezentarea ei, la construcție, trebuie imediat realizată.

expoziție susținută de PAVILION - journal for politics and culture & Forumul Cultural Austriac

Eveniment NAG

MINUS HOPSCOTCH

21:00 - 22:00

Șotron în aer liber: spațiul public captiv fără cauză
Cei mai buni doi jucători vor fi premiați:
Locul |: Selecție de obiecte de îmbrăcăminte vintage unisex + Set publicații PAVILION RESOURCE ROOM (selecție din bilioteca PU)
Locul ||: Set publicații PAVILION RESOURCE ROOM
Toți participanții vor primi PAVILION journal for politics and culture #15 Handlung. On Producing Possibilities, reader al BUCHAREST BIENNALE 4 + shopping bag BB4
Participarea este cu număr limitat de locuri. Înscrierile se fac la PU între 20h00 si 21h00.
Eveniment NAG

PAVILION SPECIAL TREAT / DJ Set

23:00 - 02:00
muzica/concert

artiști: Minus & Montgomery Clunk 
www.soundcloud.com/minus
www.soundcloud.com/montgomery-clunk