Noaptea Galeriilor 2012

Aiurart 1 Loc pe harta

str. Lirei, nr. 21, sector 2
021 211 77 41
http://www.aiurart.ro

aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la pictură şi sculptură la artă video, instalaţii şi proiecte artistice experimentale. În egală măsură este locul în care industriile creative şi culturale (design, advertising, arhitectură, etc) pot găsi o scenă de comunicare.

Urmărim să echilibrăm proiectele expuse în premieră cu readucerea pe simeze a unor lucrări relevante din istoria recentă a artei contemporane prin proiecte curatoriale de sinteză, invitînd curatori, artişti şi galerii.

Pentru ca întîlnirile pe care le propunem să fie mai plăcute aducem estetica contemporană în atmosfera unei case antebelice renovate cu sprijinul  arhitectului Bogdan Pop si al echipei ASDESIGN 95 . Poţi găsi la noi free wi-fi, o curte primitoare, cafea, biscuiţi, un lounge fermecător, cărţi şi reviste internaţionale de artă şi gazde mereu prietenoase.







Eveniment NAG

Artificial Life

19:00 - 04:00
instalaţie

artist: Felix Deac
curator: Cosmin Năsui


O mare parte din timp am dedicat-o studiului formelor şi cercetării unor relaţii obiective dintre formă şi material, însă cu succese limitate. În schimb mi s-a revelat o nouă realitate plastică necunoscută pentru mine pînă în momentul experimentului genesis.

Studiul aprofundat al realităţii şi imitaţia care mi-au fost inoculate  de-a lungul formaţiei  universitare au fost punctul forte şi în acelaşi  timp motivaţia fundamentală pentru aceste lucrări. Dacă imitaţia mi-a  cerut mai mult, atunci am încercat să reprezint şi mai mult. Dacă  exigenţa mi-a cerut realul, atunci am redat suprarealul. Depăşind condiţiile materialului şi ale materialităţii, am început să mă  joc cu formele respectînd o logică a viului, intenţionînd să dau viaţă  proprie fiecărei lucrări. Detaliile şi texturile sînt luate din lumea  vie şi reală, cu scopul de a le aşeza într-un ansamblu non antropomorf.

Intenţia mea este să atribui unor obiecte şi forme calităţi estetice  care să le ofere o existenţă inexplicabilă datorită iluziei de viu pe  care o creez. Viul şi regulile lui sînt nişte canoane care  singularizează aceste lucrări, însă formele viului în mintea mea nu au  nici o limită şi încerc să extind şi să eliberez curentul hiperrealist  de cătuşele figurativului şi să reformulez expresia stilistică a  hiperrealismului din sculptură în noi volumetrii, dar non antropomorfe.

Prin proiectul pe care îl propun şi îl expun în faţa publicului încerc  să stîrnesc reacţii viscerale şi din nou pun în joc o relaţie pur  simpatetică şi puternică între privitor şi lucrări. (Felix Deac)





Eveniment NAG

Agenţia de Artă - The ARTvertising Agency. Personal Art Projects by Art Directors. Part One

19:00 - 04:00
expoziţie

artişti: Vali Petridean, Noper, Loreta Isac, Andra Badea, Sorin Sorasan
concept: colectivul aiurart


Deschidem o investigaţie asupra relaţiei duale a art directorilor din industria publicităţii cu latura lor creativă în cadrul proiectului Agenţia de Artă - The ARTvertising Agency. Personal Art Projects by Art Directors. Part One.
Scoatem la iveală lucrările artiştilor din lumea advertisingului, create, însă, în afara ei. Rezultatul este un mozaic de lucrări care reflectă stiluri şi abordări cumva familiare, extrase din discursul persuasiv al publicităţii, direcţionate de această dată într-o zonă personală, în care singurul brief porneşte din raportul artistului cu lumea.





Eveniment NAG

ROMANYEAH - the video cards series

19:00 - 04:00
film / video

artist: Cinty Ionescu
instalaţie video

Snapshoturi dintr-un prezent continuu, atent colectionate si colate din unghi subiectiv, cu focus insa pe detaliile care fac diferenta, vederile video propuse de Cinty Ionescu sunt frame-uri atat ale unui inconstient colectiv cat si ale viziunii proprii asupra realitatii. Cultivand contrastele evidente cat si pe cele subtile rezultate din simple juxtapuneri de cadre, seriile functioneaza ca o oglinda a realitatii pe care o duc intr-un “meta” deloc usor de atins. Fara sa fie colaje la prima mana dar nici academic aduse impreuna, printscreenurile subiective se instaleaza tiptil pe cortex, inlocuind factualitatea cu o poveste mai mare, din care fac parte organic atat privitorii, obiectivi, cat si actorii, subiectii atent (sur)prinsi de ochiul critic care nu functioneaza ca un panopticon ci mai degraba ca un context mobil care (cu)prinde si (sur)prinde in bule atemporale sau in paranteze savant decupate din discursul critic care rezida in subsol. Functionand ca niste tesla-coil-uri imense care re-electrifica realitatea din perspectiva subiectiva a artistului care merge mai departe de video, inspre un “geist” al vremurilor, privit si primit dinspre un “meta” care ii e natural. Functionand atat ca decupaje dintr-un proiect mai mare, desfasurat atat pasiv, prin estetica montajului, cat si live prin cut-up si editare si efectare de sample-uri improvizate pe moment, vederile pot inlocui oricand realitatea stirilor cu un statis atemporal si lipsit de erorile de perceptie ale situarii exclusive in prezent. Cliseistic dar adevarat, din Romania, cu dragoste: videograme de realitate. 





Eveniment NAG

Inner Dust

19:00 - 04:00
multimedia

artişti: Mihaela Kavdanska, Cătălin Creţu
instalaţie audiovizuală





Eveniment NAG

Keep the message, Pass the frame on to a child. From Tokyo to Bucharest

19:00 - 04:00
arhitectură

autori & concept: ASDESIGN 95: Arh. Bogdan Pop, Arh. Astrid Rottman, Arh. Lidia Stoica; împreună cu: Arh. Marius Urzică LEED AP, Stud. Arh. Cassandra Pop, Stud. Arh. Roxana Bâra, Stud. Arh. Valentin Surdilă;
invitat special: Daniel Bălănescu
 


În prezent se vorbeşte mult despre sustenabilitate şi arhitectură.
Noi credem că sustenabilitatea este o filozofie de viaţă care schimbă modul de a trăi şi care reconsideră total relaţia pe care o avem cu natura.

Omenirea, pusă în faţa unei probleme globale, a ales sustenabilitatea ca fiind soluţia globală.

Dar sustenabilitatea ţine mai de grabă de trecut decît de prezent în domeniul vizionarismului.

Privind mai departe... dacă ne uităm la evoluţia modului în care s-au construit şi folosit clădirile în ultimii 80-90 de ani, observăm că evoluţia este una liniară cu îmbunătăţiri frustant de mici în domeniul materialelor, instalaţiilor sau tehnologiilor de execuţie.

O adevărată revoluţie în arhitectură este însă după colţ: clădirea sustenabilă inteligentă a cărei inteligenţă constă în deţinerea unui program de operare global interactiv şi regulator intern după modele deja cunoscute - Windows-ul PC-lui,  Android-ul telefoanelor inteligente sau Smart TV-urile.

Despre sustenabilitate şi arhitectură sustenabilă inteligentă vă aşteptăm să vă povestim începînd cu 25 Mai la aiurart unde vom duce mai departe experimentul nostru de la Tokyo – pavilionul României Tokyo UIA 2011.