Noaptea Galeriilor 2014

418 Contemporary Art Gallery 1 Loc pe harta

Intrarea Armașului, nr.12, et.2, ap.3, sector 1
021 211 7833 / 0747 480 630
418gallery@gmail.com
https://www.418gallery.com

418 Contemporary Art Gallery a fost creata in martie 2008 de catre Dr. Joana Grevers, istoric de arta german de origine romana si Guy K. Williamson, om de afaceri si antreprenor american. Primii sase ani de existenta au fost dedicati promovarii extensive a unor tineri artisti emergenti, precum Cristian Raduta, Anca Bodea si Stefan Radu Cretu, prin expozitii personale in spatiul galeriei, colaborari cu alte institutii din Romania si strainatate, publicatii si participarea lor constanta in rezidentele de vara de la Cetate ((www.cetateartsdanube.com). De asemenea, galeria se ocupa de promovarea artistilor consacrati, cum ar fi Romul Nutiu (1932-2012), reprezentantul expresionismului abstract in Romania incepand cu anii saizeci, Sorel Etrog (1933, Romania - 2014, Canada), Diet Sayler (n. 1939, Timisoara, artist german) si Vincentiu Grigorescu (1923, Romania - 2012, Italia).Inclinatia catre arta abstracta si lucrari in spatiu extins se ingemaneaza cu preocuparea pentru mult mai clasicul figurativ. Toate activitatile galeriei doresc sa creeze un profil solid si de incredere al unei institutii active, prezente constant pe scena si piata de arta sud-est europeana.

 Structure & Energy II. The Power of Abstraction

19:00 - 04:00

artisti: Vincențiu Grigorescu, Romul Nuțiu, Diet Sayler

Expozitia continua formatul initiat anul trecut, cu ocazia lansarii evenimentului Structure & Energy. The Need for Abstraction, curatoare Marzia Ratti & Joana Grevers. 

Liviana Dan descrie apropierile din demersurile celor trei artiști, atât de individulizați, de fapt, pe întreg parcursul carierei lor -“geometria cazuală, memoria da / nostalgia nu, culorile conclusive,  procesul de reducție, vibrația luminii mereu calculate formează un parcurs constant pentru Vincențiu Grigorescu, Romul Nuțiu și Diet Sayler. Diferit apare gestul cu un anumit impact asupra materialului, conținutul emoțional la Vincențiu Grigorescu, raționalitatea lui Diet Sayler și subiectivitatea care înseamnă libertate la Romul Nuțiu.”

Racordul la arta internațională s-a produs firesc, prin faptul că aceste personalități au asimilat tendințele epocii și le-au transpus cu naturalețe în opera lor, a cărei continuitate și devenire logică se poate observa pe un parcurs sinuos de câteva decade. Romul Nuțiu este considerat exponentul principal al expresionismului abstract în România, iar cercetările sale neîncetate din zona informalului datează încă din anii ’60, atât în zona picturii, cât și în zona obiectului și asamblajului. Spre deosebire de ceilalți doi, Nuțiu nu a parasit România, devenind unul din profesorii și artiștii respectați ai Timișoarei. Opera artistului recent dispărut dintre noi se află în custodia 418 Contemporary Art Gallery, galerie care i-a organizat cele mai importante apariții din ultimii cinci ani și care continuă să îi promoveze opera prin expoziții și publicații. Pe de altă parte, Vincențiu Grigorescu și Diet Sayler au emigrat din România la începutul anilor ’70, primul în Italia, iar cel de-al doilea în Germania, în plină epocă Fluxus.