4
B5 Studio + Spațiul Minitremu
Strada Bolyai 5

B5 Studio este un artist-run space conceput și inițiat de Bartha József care, în 2007, și-a transformat atelierul personal în spațiu expozițional dedicat artei alternative. Sub umbrela Fundației ARTeast, B5 Studio a găzduit numeroase evenimente de artă contemporană: rezidențe artistice, ateliere, prezentări, expoziții personale și de grup. A avut și are ca invitați artiști, curatori și teoreticieni, maghiari, români și internaționali, cu scopul de a reconfigura viața artistică a orașului Târgu Mureș și de a conecta scena de artă contemporană locală și din regiune, la o rețea artistică extinsă. Din 2012, proiectele B5 Studio sunt realizate împreună cu duo-ul artistic Monotremu. Minitremu este o asociație ce facilitează accesului copiilor și adolescenților la arta contemporană prin metode relevante și specifice vârstei lor. Este este un laborator de experiențe estetice prin care cei mai tineri pot lua contact cu procese artistice ce genere

PLUGGED - UNPLUGGED

ARTA CONCEPTUALA


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
02.10.2020 - 04.10.2020
Artist(i):
Curator(i):

RO > În ultimii ani, B5 Studio are ca interes principal Arhiva ARTeast (găzduită în cadrul instituției).

Urmele materiale ale unei activități de mai multe decenii nu sunt conservate ca material de muzeu, ci mai degrabă conținutul lor rămâne viu. Conectată cu noi înșine și cu prezentul nostru, tratată în mod creativ și în relație cu ceilalalți, arhiva devine mai mult decât o grămadă de material mort, acumulat cu trecerea timpului: e o realitate, ce se deschide ca o carte, ce se extinde, dobândind conexiuni noi.

In cazul expoziției actuale, arhiva se intersectează cu prezentul în Minitremu Art Camp#6 - o tabără de artă contemporană pentru adolescenți. Într-un atelier realizat de Bartha József, elevii din tabără au lucrat cu 4 video-uri din arhiva ARTeast – prin propriile performance-uri au creat storyboard-uri foto pentru lucrările alese (metoda a fost folosită de Bartha József și Miklós Szilárd în practica lor pedagogică).

Pe lângă lucrările video originale și adaptarea lor de tip storyboard, expoziția include numele tuturor artiștilor/curatorilor/teoreticienilor de artă care apar în arhivă. Alegând oricare dintre nume, le putem apoi căuta în biblioteca ARTeast din sala vecină; urmărind logica Plugged/Unplugged: arhiva prinde viață în forme diferite, în funcție de ce accesăm din ea.

Expoziția este parte a Nopții Albe a Galeriilor și eveniment partener a festivalului de scurtmetraj Alter-Native. Co-finanțat de AFCN.

...........

HU > 

A B5 Stúdó figyelmének középpontjába az utóbbi években az intézményben található ARTeast archívum került. Ha évtizedeken átívelő képzőművészeti tevékenység nyomait nem múzeumi anyagként konzerváljuk, akkor tartalmai élők maradnak. Magunkkal és jelenünkkel kapcsolatba állítva, kreatívan feldolgozva, illetve másokkal megosztva az archívum nem pusztán felhalmozott, halott anyag, hanem könyvként megnyitott valóság, mely maga is újabb kapcsolatokkal gazdagodik. Az itt látható kiállítás esetében az archívum jelennel való kapcsolódási pontja a Minitremu Art Camp. A művészeti tábor diákjai Bartha József műhelyfoglalkozásán az ARTeast archívum 4 videóját dolgozták fel: saját szereplésükkel létrehozták azok fotó-storyboardját (a módszert Bartha József és Miklós Szilárd oktatói gyakorlatukban korábban is használták). A kiállításon az eredeti videók és storyboard-os feldolgozásaik mellett az archívumban szereplő képzőművészek/kurátorok/elméleti szakemberek nevei is megjelennek. A címkefelhőből tetszés szerint bárkit kiemelhetünk és a benti könyvtárban, a 30 éves művészeti tevékenység anyagai közül kikereshetünk; a Plugged/Unplugged logikája szerint: az archívum attól függően elevenedik meg, hogy mit kapcsolunk be belőle.

A kiállítás a Galériák Fehér Éjszakája és a 28. Alter-Native Rövidfilmfesztivál társrendezvénye. Társtámogatója az AFCN.