Noaptea Galeriilor 2012

Galeria Minus Unu – The Ark 23 Loc pe harta

str. Uranus 150
0770 368 520
contact@theark.ro
http://www.theark.ro

Lansată în 2010 The Ark este conversia contemporană a unei clădiri aparținînd patrimoniului bucureștean de arhitectură industrială, cunoscută sub numele de Vama București Antrepozite sau Bursa Mărfurilor din 1898. Realizare a arhitectului italian Giulio Magni, cu asistență din partea inginerului Anghel Saligny, acest proiect a reprezentat acum mai bine de 110 ani conectarea României la bursa de valori europene. In prezent The Ark reformulează acest concept propunînd publicului valori izvorîte din producția creativă. Activînd resursele unui mix de cunoscute firme de comunicare, publicitate și arhitectură și proiecte de artă contemporană, The Ark se profilează față de publicul bucureștean ca scenă multidisciplinară de evenimente: expoziții, concerte, spectacole performative, prezentări de modă, tîrguri, ateliere de creație etc.







Tranziții Urbane / MULTI_PLI_CITATE

19:00 - 04:00
expoziţie

artiști: Michele Bressan, Alexandra Croitoru, Regele Ionescu, Iosif Kiraly, Luminitza Cochinescu Liboutet, Andrei Mateescu,  STUDIOBASAR (Alex Axinte & Cristi Borcan), Roxana Trestioreanu
curator: Irina Cios


Proiectul invită publicul la întîlnirea cu opt abordări contemporane ale fotografiei propuse de artiști care trăiesc și activează în București. Recunoscută ca mediu artistic legitim după `90, fotografia s-a impus ca unul dintre domeniile de creație cele mai active. Expoziția Tranziții Urbane / MULTI_PLI_CITATE propune o privire de ansamblu asupra tendințelor actuale din creația românească, ce se focalizează asupra reflectării contextului urban. Aducînd împreună viziuni și personalități distincte, al căror demers se centrează pe fotografie, proiectul ilustrează diversitatea de sensuri generate de cadrul pe care-l oferă Bucureștiul, cu toate particularitățile sale, ce rezultă din amprenta încă proaspătă a trecutului recent.

Orașul de astăzi este un continuum în permanentă expansiune și repliere. Contextul urban actual constituie cadrul principal de manifestare pentru cultura vizuală. Prin interesul în cercetarea orașului contemporan artiștii vizuali devin participanți în cadrul unei platforme de comunicare interdisciplinară la care contribuie deopotrivă arhitecți, urbaniști, teoreticieni, sociologi sau filozofi.

Orașul este este o imagine, așa cum este un parcurs al continuității dintre interior și exterior, dintre privat și public, dintre arhitectură și natură, logică și emoție, prezervare și irosire, legalitate și fraudă, reflectare și spontaneitate, „de înaltă clasă” și „comun”. El implică individul în dinamica unui proces perpetuu de transformare, un individ care este parte a unui context urban și social definit nu prin identitate, ci prin diferență.

Imaginea urbană este o imagine pliu. Ea revelează și ascunde, oferă acces deopotrivă asupra interiorului și a exteriorului, pune în relație instanțe complementare. Ea definește cadrul identităților multiple asumate de individul contemporan care se raportează simultan la mai multe realități spațio-temporale.
Trecutul recent, intimitatea, timpul-imagine, icon-ul, alteritatea, mobilitatea, re-construcția sînt cîteva dintre cheile de lectură propuse. Dialogul între generații contribuie la diversitatea punctelor de vedere.
Michele Bressan explorează persistența istoriei recente în cotidian. Alexandra Croitoru propune o privire asupra relației dintre producția culturală și consumerism prin prisma mediilor scrise de comunicare.  Regele Ionescu se joacă cu timpul descompunînd un suport filmic printr-un proces de remediere. Iosif Kiraly pune în relație imagini-memorie care articulează în mai multe instanțe temporale. Luminitza Cochinescu Liboutet invită la o traversare a ansamblului de senzatii, gusturi, dorințe, emoții generate de viața urbană. Prin manipulare digitală, Andrei Mateescu propune o apropriere utopică a patrimoniului arhitectural comunist aplicînd un proces de amputare care evidențiază caracterul alienant al locuințelor colective. Studiobasar (Alex Axinte & Cristi Borcan) propune o abordare interdisciplinară punînd în discuție situatiile paradoxale ce rezulta din aplicarea legii privind restabilirea regimului de drept al proprietății asupra locuințelor. Propunerea Roxanei Trestioreanu aduce în discuție feminitatea și universul de farmec și seducție redefinite prin prisma vieții active ce este dirijată de eficacitate și responsabilitate.

Tranziții Urbane / MULTI_PLI_CITATE invită la o înțelegere a Bucureștiului ca oraș ce este parte dintr-o dinamică globală.

Notă: Expoziția a fost realizată ca parte a proiectului e-cites Bucarest, curator general Dimitri Konstantinidis, inițiat de Asociația Apollonia din Strasbourg si realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în perioada noiembrie – decembrie 2010, în mai multe locații din Strasbourg. Proiectul a cuprins mai multe tipuri de activități și propuneri curatoriale / expoziționale. După Strasbourg proiectul e-cites Bucarest a fost itinerat la Muzeul de Artă Modernă din Saint Etienne, Franța (10.12.2011 – 5.02.2012) și la Centrul Walon de Artă Contemporană, Flemalle, Belgia (11.02 – 11.03.2012). Expoziția de fotografie este cu această ocazie oferita în premieră publicului românesc.