Noaptea Galeriilor 2014

ALERT studio 3 Loc pe harta

str. Mircea Vulcănescu, nr. 2-4, Sector 1
uno_catalin@yahoo.com
https://www.alertstudio.org

ALERT studio este un proiect independent initiat de Raluca Demetrescu, Alina Buga și Catalin Burcea cu scopul de a crea o platforma de cercetare  și promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite. Sunt importante si apreciate gandirea critica si interogatia ca metode de cercetare a contextului cultural-artistic contemporan. ALERT studio functioneaza ca o galerie de proiect, conectând trei direcții de explorare artistică -PINK | RED | WHITE - într-un singur spațiu. Insa aceste coordonate nu înseamnă indexare, restricție și etichetare. Ele se pot intersecta și nuanta, pot oricând dialoga si declansa dezbateri. Eveniment NAG

LETY

19:00 - 04:00

Artist: Cristiano Berti (Italia)


Observatia uimitoare a memoriei si a urmelor nefacute inca generate de ea, relatia ca un labirint intre experienta personala si spatiul mai mare al istoriei, sunt cu toate caracteristici care apar intr-un mod circular in lucrarile lui Berti, intr-o logica de uimire recursiva, organizata in cercuri concentrice succesive.
In „Lety” (2009) Berti exploreaza aceasta circularitate complexa printr-o lucrare care penduleaza intre film, documentar si reportaj. Un film care obiectiveaza caracterul unei naturi hibride, „Lety” este povestea unei calatorii, rezultatul timpului petrecut de artist in Slovacia moment in care a intrat în contact cu doi muzicieni, František Duda si Martina Ďuďová, din comunitatea de rromi stabiliti in regiunea de est a tarii. Filmul lui Berti ne propune sa-i insotim pe acestia intr-o excursie cu masina la granita dintre Slovacia si Republica Ceha. Ferko si Martinka sunt orbi si sufera de numeroase boli care ii tin in scaune cu rotile si vorbesc numai in slovaca si Romani. Aceste detalii sunt de fapt ingredientele pentru actiunea declansată de catre Berti care se pune în pozitia de observator al scenei din interiorul vehiculului, fara a putea sa interactioneze verbal cu Ferko si Martinka din cauza lipsei unui limbaj comun, acesta doar ii filmeaza, lasand spatiu pentru cantecele lor si gandurile lor spontane despre ei însisi, ca si padurile care se deruleaza in fundal. ( ... ) Durata calatoriei si a filmului, gravele dizabilitati fizice ale protagonistilor, amintirile fantomelor holocaustului rromilor care plutesc in peisajul impadurit al Europei de Est si contrastul dintre trecut si prezent, face din „Lety” un documentar multi-fatetat. In cuvintele artistului insusi, filmul este mai degraba un dispozitiv destinat să dureze ca un ecou peste timp, decât un documentar, o incrucisare de povesti si paradoxuri care fac spectatorul sa se confrunte cu o serie de intrebari radicale despre Europa si propria-i identitate.


Luigi Fassi

Fragment din Cristiano Berti. Vertigo of Reality, Allemandi & Co., 20