Noaptea Galeriilor 2014

Galeriile Williams 19 Loc pe harta

str. Mircea Vulcănescu nr. 57
0724.253.742
contact@galeriilewilliams.ro
https://www.galeriilewilliams.ro
http://facebook.com/galeriile.w

Galeriile Williams reprezintă o platformă interactivă de comunicare pentru tinerii artiști și un spațiu expozițional gratuit din București care susține arta contemporană în toate contextele sale. 

Ne dedicăm activitatea artiștilor și evenimentelor expoziționale. Pentru ei existăm și datorită lor funcționăm. Dintr-o dragoste sinceră pentru artă dorim să facilităm parcursul fiecărui artist și să aducem în peisajul bucureștean cât mai mult apetit față de cultură. 

După ce și-au deschis poarta colorată pe 7 decembrie 2013, Galeriile au devenit în scurt timp un fel de portal în care sosesc artiști la început de drum, și nu numai, și pe care îi lansăm cu bucurie în drumul lor. Și activitățile nu se opresc aici, organizăm seri de film, ateliere de grafică și pictură, seri de lectură și workshopuri interactive.

Proiectul cultural Galeriile Williams este unul interdisciplinar, astfel încât combină expozițiile de artă cu evenimentele mixt-media: muzicale, teatrale și cinematografice.

Am deschis această galerie de artă cu regim categoric gratuit pentru orice artist sau eveniment artistic. Întrucât specificul Galeriilor este diferit, suntem pasionați de proiecte artistice versatile, actuale și cuprinzătoare, motiv pentru care îmbrățișăm idei creative, începând de la muzică clasică la muzică contemporană, teatru, film, dans, performance, fotografie și nu în cele din urmă artă plastică în toate formele ei. Pentru toate acestea ne implicăm în promovare pentru că așa considerăm că este natural. Aici libera exprimare și arta în firescul ei sunt la ele acasă.

Pluralul "galeriile" este dat de compartimentarea spațiului - trei camere și un hol, acestea reprezentând Galeria Mister, Galeria Hazard, Galeria Suflet și Galeria Labirint. Astfel, un artist poate expune într-una din galerii în cazul în care nu are suficiente lucrări pentru a ocupa întregul spațiu sau dorește să-și restrângă conceptul într-un spațiu singular. În cazul expozițiilor de grup, această împărțire permite ca stilurile unice ale artiștilor să rămână unitare.

O componentă importantă a Galeriilor o constituie și cele trei vitrine cu meșteșug, unde numeroși artiști expun obiecte din sticlă, ceramică, lemn, și nu numai, lucrate în întregime manual. Chiar și subsolul casei emană artă, întrucât aici și-au creat atelierul trei tineri artiști.


Săptămânal organizăm câte o expoziție de artă plastică sau de fotografie, în fiecare sâmbătă având loc câte un nou vernisaj. Expozițiile sunt deschise zilnic celor interesați, începând cu ziua de vineri și până în joia următoare.

În zilele de joi se desfășoară serile de film, sub egida „Sunt cinefil și te provoc”, astfel încât de la săptămână la alta se pornesc noi provocări ca replică la filmul precedent. Filmele proiectate sunt filme de artă și despre artiști, regizori însemnați, scenografi revoluționari, documentare sau filme de o imagine impecabilă din care se pot învăța elemente cinematografice importante. „La desert" urmărim animații prezentate în diferite festivaluri de animație din lume realizate de diverși artiști români și internaționali.

Serile de vineri sunt dedicate muzicii și teatrului. Astfel, conceptul de performance este exploatat în toate formele sale. Vorbim de muzică clasică, pentru care vine în ajutor și pianina din dotare, muzică jazz, performance vocal, performance de improvizație și chiar muzică mixată live. Totodată performance-ul teatral este primit cu mare cinste. Improvizația actoricească sau textul consacrat își fac loc în spațiul galeriilor în ciuda faptului că, spațial vorbind, este un spațiu intim. 

Restul săptămânii este dedicat atelierelor deschise și workshopurilor, lecturilor și repetițiilor muzicale sau teatrale, artiștii fiind liberi să cânte la pianină, să picteze și să organizeze lecții pentru cei interesați.

Galeriile Williams se dedică îndeosebi artiștilor la început de drum. Astfel dorim să încurajăm, și mai mult decât atât, să ne implicăm activ în acest sens. Demersurile unui debut sunt cele mai importante dar și cele mai dificile pentru un artist la început. Considerăm că implicarea noastră directă are un rol educațional, formal chiar, întrucât dacă debutul se construiește profesionist, artistul va căuta pe mai departe să se manifeste asemenea. În ciuda aparenței utopice, există criterii de selecție a cererii. De la expoziția de grup numită „Grup 0203”, care a avut un succes neașteptat, venind peste 200 de oameni la vernisaj într-un spațiu de aproximativ 80 de metri pătrați, calendarul de expoziții al galeriilor este ocupat până la începutul lui ianuarie 2015.

Vorbim astfel despre un flux continuu de cereri vis-a-vis de spațiu și organizare, iar motivul pentru care se întâmplă acest fenomen este tocmai gratuitatea spațiului în sine. Cu toate acestea ne asumăm și ridicăm proiectele artiștilor în care credem și pentru care considerăm că merită să ne implicăm. Căutăm atât sensibilitatea, cât și spiritul liber și ambițios. Apreciem proiectele vizuale cu un concept bine definit. De exemplu, „Frumusețea unei piei în contrast cu altă piele” de Cristiana Negoescu și Ioana Casapu, a reușit să îmbine imaginea cu textul scris și instalația, iar toate elementele s-au concentrat asupra unui video special creat și proiectat pe durata vernisajului. Expoziția fotografică „Etichete” de Nicolae Neacșu s-a susținut dincolo de «a pune fotografii pe pereți», spațiul galeriilor fiind transformat de benzi de hârtie, desene, mesaje sociale, etichete, iar expoziția în sine decupându-se prin atenția acordată celor mai mici detalii, precum codurile de bare, așezarea lucrărilor pe categorii în camere diferite creând domenii și universuri diferite.

În acest mod artiștii își asumă spațiul ca fiind casa artiștilor și vin să lucreze ceea ce îi definește. Unii repetă la pianină, alții repetă vocal, pictează, desenează dupa model sau natură moartă sau se fac repetiții de teatru. Mai mult decât atât, sunt artiști care oferă gratuit lecții sau susțin workshopuri de pictură oamenilor interesați de fenomenul artherapy. Nu în cele din urmă, trebuiesc marcate și serile de lectură în care grupuri de oameni pasionați se întâlnesc să comenteze cărți citite sau chiar proprile compoziții.Eveniment NAG

13 Ceasuri

17:00 - 06:00

Titlul este dat atât de grupul de artiști, cât și de extinderea evenimentului pe durata a 13 ore (17:00-06:00)

 artiști participanți 

grafică: 
grupul 13 Ceasuri: Alexandru Grecu (Sașa), Adriana Ropoten, Răzvan Petrișor Dragoș, Laura Diana Epure, Alina Cerescu, Octavia-Cristiana Bălălău, Gheorghiță Cîrjă, Luiza Daniela Barbu, Roxana Rusu, Ana Maria Dinu, Andreea Istrate, Cristian Corelenco, Teodora Mechea

instalații: 
Julien Britnic

muzică:
Diana Oprea
Florin Chirilă
aDore :Dragosh Mathias-Breisach, Bogdan Bărbulescu
Lily and the White Tiger
Poetrip
Katsell, informalist & Lăzărică

performance:
Adrian Simion-Trafa

teatru: 
Teodora Păcurar
Arthesium: Cosmin Cornici, Georgiana Asaftei, Daniel Vișan, Theodor Ștefan, Mirela Albu, Irina Puruia, Roxana Tudose, Roxana Axinte, Cristina Neacșu, Mihai Iordache, Florentina Anghel


Programul se desfășoară între orele 17:00 – 06:00, după cum urmează:

Ora 17 – Concert Diana Oprea
O artistă de numai 16 ani cu o voce care promite și care convinge că locul ei este pe scenă.

Diana Oprea câștigat premiul I doi ani la rând la concursul "Flori de gheață", premiul I la concursul "Steluțe muzicale", locul II la festivalul "Bușteni Summer Hits" și multe altele.
„De ce cânt?... De ce nu?! Înainte să ma apuc de orele de canto, nu credeam că se mai poate face ceva vocii mele «actuale» de atunci. Am pornit de la ideea «hai mă...». Acum că stau și privesc înapoi, măsor o diferență incomensurabilă între «ce-am fost și ce-am ajuns». Vreau să demonstrez lumii un singur lucru: SE POATE. Se poate să ajungi undeva pornind de la 0. Se poate să îți atingi destinația fără o hartă. Se poate să se poată. Vreau să determin pe alții să învețe să se determine singuri. Nu știu de ce am început să cânt. Dar știu că în momentul de față cânt atât pentru mine, cât și pentru voi, toți. Pentru că atunci când îți exprimi arta, o dăruiești cu inima ta și o primești cu inima celorlalți, în acel moment voi și cu mine suntem unul. Îmi place să inspir și să fiu inspirată, acesta este ciclul vieții mele artistice. Vreau ca lumea când mă ascultă să se simta frumoasă, de-asta cânt.” - Diana Oprea
 

Ora 18 - Fluturi și ploi – recital de poezie – Adrian Simion-Trafa
Un format de spectacol care ceartă, iubește și reține frumosul în același timp. O idee în care dorința dorește, fricii îi este frică, iar pasiunea mănâncă din oameni. 

Recită: Adrian Simion-Trafa
Chitară: Florin Chirilă
Autor: Adrian Simion-Trafa 


Ora 19 – Teatru pentru toți cu Arthesium

Program:
Five o'clock 
Îmblânzirea scorpiei
"Bubi"
"Cuvintele"
"Romeo și Julieta" (adaptare)
Cicălitoarea

Trupa de teatru "Arthesium" este înființată de un an de zile și are la activ multe spectacole și evenimente. Parteneri principali sunt cei de la Universitatea Hyperion . Trupa are 70 de membri și 5 coordonatori . Până acum trupa a câștigat premii importante cum ar fi : Locul 2 la un concurs național de teatru , premiul 2 la secțiunea individual din cadrul Festivalului "Teatre de buzunar" și de asemenea un premiul 3 pentru individual în cadrul aceluiași festival . Mai multe puteți afla despre noi pe pagina noastră oficială de facebook Arthesium :
 https://www.facebook.com/Arthesium

Coordonator: Cosmin Cornici
Membri: Cosmin Cornici, Georgiana Asaftei, Daniel Vișan, Theodor Ștefan, Mirela Albu, Irina Puruia, Roxana Tudose, Roxana Axinte, Cristina Neacșu, Mihai Iordache, Florentina Anghel


Ora 20:00 Vernisaj "What kept famous artists up all night" – proiect de instalații de Julien Britnic

Instalațiile își propun să dezvăluie acele lucruri care le-au făcut nopțile albe unor artiști. Ar putea fi 5 mese, 5 instalații, 5 artiști. De exemplu, Charles Bukowski - o masă plină cu tărie ieftină (Unirea, Scandic, V33), Da Vinci (ar fi imaginea/poza mare a unui stripper cu alură renascentistă), Daft Punk & Pharrell - un câine-bibelou cu un medalion cu numele "Lucky" la gât, etc. 

Julien Britnic este copywriter și remixer cultural. A scris pe blogul chestionabil.ro și Vice. În prezent, colaborează cu designer-ul Lana la seria de t-shirts sub umbrela Lana X Britnic. Lucrările lui reinterpretează mediul pop înconjurător cu simț monstruos și văz HD. Trăiește în lumea lui dar lucrează în București. 


Ora 21:00 Graphic performance – linogravură și xilogravură – grupul 13 Ceasuri

Vernisajul expoziției „Frontiere” al grupului 13 Ceasuri este anunțat de un performance creat de aceștia care constă în executarea live a unor obiecte grafice realizate în tehnicile de linogravură și xilogravură și împărțindu-le publicului.


Ora 22:00 Vernisaj „Frontiere” - grupul 13 Ceasuri

Expoziția „Frontiere” a grupului de tineri artiști „13 ceasuri”, studenți la secția de grafică a Universității Naționale de Arte, își face debutul bucureștean punând în scena marea piesă a timpului. Prin intermediul acestei expoziții, se caută o paralelă între tradițional și modern și, de ce nu, o alăturare. Nu se caută o impunere a unui punct de vedere ci se oferă alternative unei probleme cu care se confruntă artiștii în societatea contemporană: alegerea unei direcții de lucru fără compromiterea stilului. 

Privitorul are libertatea de a înclina balanța către o manieră clasică de lucru sau modul de expresie contemporan. Modul de aranjare a lucrărilor în spațiu susține ideea de alăturare și completare a tendințelor în artele plastice, domeniul Graficii, lucrările în stil clasic împreunându-se cu cele de factură experimentală și contopindu-se pentru un nou rezultat.

La anumite ore vor avea loc spectacole de performance în care se pune accentul pe diferite etape ale timpului și felul în care acestea afectează dezvoltarea creativă a unui individ. Expoziția prezintă o fuziune a artei în viziunea celor tineri.

Expozanții: Alexandru Grecu (Sașa), Adriana Ropoten, Răzvan Petrișor Dragoș, Laura Diana Epure, Alina Cerescu, Octavia-Cristiana Bălălău, Gheorghiță Cîrjă, Luiza Daniela Barbu, Roxana Rusu, Ana Maria Dinu, Andreea Istrate, Cristian Corelenco, Teodora Mechea.

Artiștii dezvoltă tehnici precum linogravură, acuarelă, peniță, tuș, colaj, gravură, xilogravură, acvaforte, acvatintă, pointe sèche , instalații.
Întreaga expoziție se concentrează asupra tehnicilor grafice, devenind astfel o lecție deschisă de grafică. Motorul de căutare își propune o paralelă între academic și contemporan.
Seara este centrată pe acest vernisaj deoarece artiștii sunt tineri între 20 și 26 de ani din România și Republica Moldova, care îndeplinesc scopul Galeriilor de a promova artiști la început de drum.


Ora 22:30 Concert aDore 
.
aDore este un grup electro-indie înființat la Berlin în anul 2000. Pe 7 mai 2014 a lansat al patrulea album de studio, “Semne”, o poveste bulversantă despre călătoria în timp a avatarului unui suflet: ritmurile negre, tonurile spectaculoase de chitară și sunetele sintetizatoarelor se îmbină într-un stil original care se metamorfozează permanent. aDore inseamnă: Dragosh Mathias-Breisach (voce, chitară, synth&sound machines), Bogdan Bărbulescu (bas, chitară, pian). 

www.facebook.com/aDoreOfficial  
www.youtube.com/adoreRO 


Ora 23:00 „Duminica noastră norocoasă” după Franz Xaver Kroetz – One Woman Show de Teodora Păcurar
Teatru, durata 40 minute


Ora 00:00 Concert Lily and the White Tiger
Marin și Ioana vor face un performance acustic chitară și voce.
https://www.facebook.com/pages/Lily-and-The-White-Tiger/


Ora 01:00 – Concert Poetrip
Trupa Poetrip reprezintă un proiect muzical independent de reguli, încadrabil ca neoexperimentalism de avangardă avant la lettre, art by context, lo-fi volens-nolens.

http://soundcloud.com/poetrip 
https://www.facebook.com/poetrippy   


Ora 02:00 – After party : ritmuri și surprize cu Katsell, informalist & Lăzărică

https://soundcloud.com/katsell
https://soundcloud.com/informalist
http://www.mixcloud.com/lazarica/