Noaptea Galeriilor 2014

MNAC Anexa 25 Loc pe harta

Calea Moșilor, nr. 62-68, Bucuresti, Sector 5
Eveniment NAG

Pasaj

19:00 - 04:00

Artiști: Michele Bressan, Lea Rasovszky, Larisa Sitar

Curator: Diana Marincu 

Manager de proiect: Alina Bucur


 

Vernisaj: ora 19.00Pasaj este al doilea episod al colaborării dintre Michele Bressan, Lea Rasovszky și Larisa Sitar, după Voiaj din 2011 (de la MNAC Anexa, etajul al II-lea). Luând ca punct de pornire teoria „celui de-al treilea spațiu” a lui Edward W. Soja, expoziția reflectează asupra strategiilor conceptuale și artistice de creare a unui nou spațiu mental, un „pasaj” necesar în configurarea propriei identități și în înțelegerea celuilalt. Situat între două universuri polarizate, fie ele paradigme de gândire, stări afective, vis și trezie, pasajul oferă celui care îl traversează posibilitatea de a-și regândi poziția, depășind dialectica dintre realitatea științifică și cunoașterea mistică. 

Respectând o structură narativă clasică alcătuită din episoade dispuse cronologic, această a doua întâlnire dintre artiști pare să urmeze firesc călătoriei începute împreună. Ajungând într-un punct esențial de trecere între două lumi, se deschide o nouă hartă a traseului, plină de interogații și incertitudini, suspendate în afara trecutului sau al viitorului, încercând să extragă din „excesul spațial” ceea ce de obicei este reprimat. 

Desenul apare la Larisa Sitar ca o fantomă a unor imagini văzute sau doar moștenite, imprimate difuz în imaginarul personal, revendicându-și dreptul de a deveni vizibile. O statuie acoperită cu mușchi reprezintă o metaforă vizuală a uitării și a memoriei umane, precum și a capacității naturii de a invada locurile uitate de om. Poveștile culese din sate din Maramureș despre întâmplări fantastice, sub formă de instalație sonoră gândită în colaborare cu Lea Rasovszky, pot fi credibile pentru cei dispuși să-şi flexibilizeze criteriile raționale de cunoaștere a lumii. Instalația este pentru toți artiștii prezentați o metodă de a provoca situații noi prin care privitorul devine adesea actant și îşi alege propriul traseu de parcurgere a spațiului. Lea Rasovszky creează instalații în care textul și obiectul se completează reciproc, lumina și întunericul funcționând ca metafore pentru discrepanța dintre dorințe și rezultate. Michele Bressan explorează rutina și mecanicitatea unui gest prin punerea în evidență a erorii care dă un caracter personal oricărei acțiuni (cum ar fi lucrarea ce pornește de la textul lui Emil Cioran „Plictiseala e senzația bolnăvicios de clară a timpului ce te așteaptă, în care trebuie să trăiești și cu care n ai ce să faci.”). Lucrarea ready-made „Fine” citează finalul unei narațiuni cinematografice, din care se pot reconstrui fragmentar anumite scene fictive pornind de la semnele concrete din jur sau fantomele propriilor obsesii legate de sfârșit. Ca un comentariu asupra barierelor vizuale și conceptuale cu care ne confruntăm, lucrările expuse pătrund discret în contextul spațiului, evocând familiaritatea cotidianului și, în același timp, nostalgia unui spațiu utopic.


Expoziția poate fi vizitată de miercuri până duminică între 10.00 și 18.00.

23 mai – 22 iunie 2014


Sponsor: Raiffeisen Bank

Parteneri: MNAC, Jecza Gallery, Zăganu, Ad Production, Business Alliance Consulting.