Noaptea Galeriilor 2014

Salonul de proiecte 28 Loc pe harta

Calea Moșilor, nr. 62‐68, etaj 2
salonuldeproiecte@gmail.com
https://www.salonuldeproiecte.ro

Salonul de proiecte este o iniţiativă a Magdei Radu şi a Alexandrei Croitoru ce beneficiază de sprijinul financiar şi logistic oferit de MNAC. Această iniţiativă îşi propune realizarea unor expoziţii, prezentări şi dezbateri care se vor focaliza asupra artei contemporane din România, punînd producţiile tinerilor artişti într-un context generaţional mai larg.

Echipa: Magda Radu, Alexandra Croitoru, Ștefan Sava și Dana Andrei.Pentru ca navigam pe culoare diferite

19:00 - 04:00

Artisti: Vlad Basalici, Cristina Amelia Cândea, Mădălina Lazăr, Szilárd Miklós, Veda Popovici

Proiecte selectate de colectivul Little Warsaw (HU)


Pentru ca navigam pe culoare diferite este a doua expozitie din sezonul actual ce prezinta propunerile selectate in urma open call-ului avand ca scop incurajarea artistilor tineri care activeaza pe scena de arta contemporana din Romania. De data aceasta, selectia lucrarilor produse special pentru aceasta ocazie a fost realizata de duo-ul artistic Little Warsaw din Budapesta (format din Andras Galik si Balint Havas).

Pentru Vlad Basalici un eveniment istoric nu poate fi fixat in timp pentru a crea o narațiune coerenta; ceea ce se pastreaza este un cumul de momente, de micro-evenimente care refuza sa se lege intre ele. Cristina Amelia Candea propune o instalatie video care incearca sa elucideze ce se intampla dupa ce survine "momentul zero al creatiei". Interactiunile spontane cu diverse obiecte traduc o serie de impulsuri neincadrabile in vreun concept. In cazulMadalinei Lazar punctul de plecare e reprezentat de lucrarea lui Gerrit van Bakel, Tarim Machine, expusa pentru prima data la Documenta 7 în 1981, contributia Madalinei formand o meditatie extinsa asupra miscarii in spatiu, miscare conceptualizata ca un exercitiu de anduranta si rabdare. Veda Popovici este preocupata de problema migratiei si ea reflecteaza asupra conditiei cetatenilor care nu au un statut real in societatile in care isi castiga existenta, propunandu-ne un exercitiu de activare a constiintei etice menit sa conduca la problematizarea enormelor dificultati cu care se confrunta aceasta categorie sociala. Szilard Miklos readuce in atentie un reper important al artei contemporane romanesti din anii 90 - festivalul de performance de la Lacul Sfanta Ana, capitol prea putin revizitat in ultima vreme care e abordat aici din prisma dificultatilor pe care le suscita tentativele de istoricizare a acestui moment din perspectiva prezentului.

Intr-o perioada in care o parte semnificativa a societatii romanesti a ajuns sa perceapa arta vizuala (daca o percepe in vreun fel) exclusiv ca pe un produs de piata, cand institutii cu un important rol cultural si educational isi dau girul in sustinerea unor targuri de arta unde stridenta promovarii, confuzia registrelor, validarea unor false repere si instrumentalizarea artei in scop comercial sunt afirmate fara echivoc, intr-un astfel de context, asadar, arta contemporana care mizeaza pe reflectie critica, care reclama o dimensiune educationala, care e deliberat non-spectaculoasa, care prefera sa chestioneze si sa se indoiasca, este fortata sa isi forjeze un loc marginal, construindu-si o identitate separata de retorica daunatoare care acapareaza spatiul public. Din pacate, chiar si in aceasta nisa a artei contemporane, discursul este de multe ori simplificator si spectacularizat, performanta institutionala fiind astazi evaluata in functie de numarul de vizitatori, sau oportunist si calculat, mizandu-se pe imaginea institutiei in plan international, toate acestea in detrimentul productiei de continut si construirii unei relatii reale cu publicul si scena artistica locala. In aceasta perioada a anului, evenimente ca Art Safari, Noptile Galeriilor/Muzeelor sau Bienala Bucuresti ne-au fortat din nou sa reevaluam contextul local in care ne desfasuram activitatea si sa reafirmam, prin aceasta expozitie, angajamentul Salonului de proiecte in sustinerea productiei artistice critice a scenei locale.

In intervalul desfasurarii expozitiei, duo-ul artistic Little Warsaw va sustine o prezentare a practicii sale artistice iar Veda Popovici va organiza o discutie cu public care va fi acompaniata de un reader ce va contine diverse marturii, studii si stategii legate de tema migratiei. Datele si detaliile evenimentelor vor fi anuntate ulterior.