Noaptea Galeriilor 2014

The Ark / Centrul Internațional pentru Artă Contemporană 32 Loc pe harta

str. Uranus 150, Sector 5, Bucuresti
https://www.icca.ro/

CIAC – ICCA – Centrul International pentru Arta Contemporana este o fundatie non-guvernamentala, apolitical si non-profit fondata in 1999 in bucuresti – a carei misiune este de a promova arta contemporana romaneasca, de a stimula schimburile culturale intre Romania si celelalte tari din lume si de a favoriza circulatia informatiei despre arta actuala. CIAC promoveaza in special arta alternativa, noile medii de creatie, multiculturalitatea si interdisciplinaritatea.SARKIS - LA CELĂLALT CAPĂT AL CURCUBEULUI / MEMORIA ESTE VIE, AMINTIRILE SUNT INCREMENITE

19:00 - 01:00

Artist: Sarkis

Curator: Irina Cios


Artist emblematic al artei conceptuale Sarkis își actualizează în pemanență demersul analizând realitățile lumii contemporane prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor. La București Sarkis propune un filtru de imagini și concepte care ne ofera o perspectivă diferită în percepția cotidianului, dezvăluind fațete ascunse și emoții noi. Procesul său de lectură invită la un dialog între locuri – ce conțin istorie, memorie, trăiri - și obiectele / imaginile pe care le propune, purtătoare, la rândul lor, de locuri si experiențe, repere în memoria colectivă a binelui și răului pe care umanitatea le-a semănat în trecerea sa prin timp. 

Curcubeul este elementul cel mai recent din repertoriul de semne și imagini al lui Sarkis. El funcționează in majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început. 

Curcubeul lui Sarkis se obiectifică și, prin traseele cromatice pe care le conține, poartă în el toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană. 

Există o mulțime de legende care vorbesc despre ceea ce se află la capătul curcubeului : un tezaur, o promisiune, o altă dimensiune a existenței. Proiectul de la București ne invită să imaginăm ce se află la celălalt capăt, să încercăm să determinăm finalitatea unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Este în fapt demersul iubirii, al spiritualității și al artei.

La București Sarkis a imaginat un traseu vizual care să lege între ele trei spații de referintă în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană : Muzeul Național al Tăranului Român – legatar al identității românești, Muzeul Național de Artă Contemporană – principala scenă a energiilor creative, și The Ark ce găzduiește Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – exemplu de conversie urbana creativă. Discursul artistic se articulează în relație cu spiritul locului


MEMORIA ESTE VIE, AMINTIRILE SUNT INCREMENITE


Sarkis pune în discuție abordarea multiculturalității din perspectivă post colonială, cu resursele și problemele sale, nevoia de permanentă actualizare a memoriei și de reevaluare a istoriei ca fundament al moștenirii culturale pentru viilor. 


Organizator: Institutul Francez București

Co-organizatori : MNAC, MNȚR, The Ark / CIAC

Proiect realizat in colaborare cu Galeria MANA, Istanbul și Galeria NATHALIE OBADIA, Paris, Istanbul BILGI University