Noaptea Galeriilor 2014

Carol 53 46 Loc pe harta

Bulevardul Carol I Nr. 53, Sector 1
casacarol53@gmail.com
https://www.casacarol53.wordpress.com

Imobilul de pe B-dul Carol I nr. 53, monument istoric de clasă B, este proiectat în 1912 de către arhitectul Radu Culcer, pentru avocatul Mihail Pașcanu. Naționalizat și transformat în "Sediul Sindicatelor raionul 1 Mai" în 1952, revine proprietarilor de drept, Ștefan și Ioana Bortnowski în 2008. Sunt începute lucrări de renovare, întrerupte în scurt timp, iar casa este vandalizată până în primăvara anului 2012 , în pofida încercărilor repetate de oprire a distrugerilor. În prezent Casa Pașcanu-Bortnowski găzduiește un program experimental ce urmărește renovarea imobilului și integrare acestuia în viața culturală a orașului.

CAROL 53 este un mediu deschis ce stimulează, încurajează și promovează inițiativele persoanelor sau grupurilor de persoane. Este un spațiu apolitic și nondiscriminator. Dorim a oferi un cadru neutru în care părți divergente sau convergente ale societății își pot confrunta și dezbate ideile, redefini comunicarea între acestea și de a contura noi raporturi între generații, ocupații și interese în scopul dezvoltării orașului și culturii acestuia.
CAROL 53 este un program pilot care prin documentare poate servi drept model de abordare pragmatică pentru grupuri de inițiativă și pentru spații abandonate sau degradate al căror potențial este ignorat sau se pierde în procese birocratice, astfel rezultând distrugerea sau pierderea irecuperabilă a acestora. Metoda este asumarea totală atât a spațiului cât și a situațiilor ce-l definesc.
Dorim crearea unui mediu cu precădere educativ, încercând conturarea unei platforme pentru educație non formală. Nu contestam educația formală în sine ci direcțiile de dezvoltare și gradul de adaptabilitate al acesteia în contextul contemporan.InsideOut

19:00 - 04:00

  • artisti: Lucia Elvira Butnariu, Cai verzi pe pereti, Creative Brick, Marele Deget Mare, Anca Miron, Daniela Gheorghiu, Ioana Joa, Poteca Studio, Madalina Teler, Alina Turdean


{ MOTTO }

- What does it mean inside out?
- Nothing, it’s just that the inside of your shirt is on the outside and the outside is on...forget it.
                  Everything Is Illuminated by Jonathan Safran Foer 

17-24 MAI { CASA CAROL 53 }.BD. CAROL NR. 53
• 17 mai ora 20:00 – vernisajul expoziției I mixed feelings  food&thought Flori de Mentă I arh. Alina Turdean
• 21 mai ora 18:00 – lansare produse I cai verzi pe pereti I
• 23 mai 21:00 – NAG I picnic urban în interior - arh.Daniela Gheorghiu I Arh. Alina Turdean

{ CONCEPT }
Pornim de la ideea de reutilizare a spațiului abandonat pentru a crea o platformă comună care permite interacțiunea directă a omului cu obiectul. Propunem o expoziție mixtă de artă contemporană și design. Bucătărie urbană și translație interior/exterior. Lansare de produse, picnic, performance și fashion, muzică și dans.
Avem nevoie de interacțiune între oameni. Interacțiune facilă, relaxată și deschisă, care să ne folosească fiecăruia. 
Obiectele pe care le gândim sunt destinate lor. Sunt făcute că să îi ajute, să îi bucure, să îi pună în mișcare. Casele pe care le populam și le utilam sunt destinate lor. Le compunem în așa fel încât să fie extensii ale personalităților, nevoilor și bugetelor lor. 
Avem idei și obiecte care ne pot face viețile mai ușoare și frumoase. Avem nevoie de mijloace de comunicare și de schimburi. Avem nevoie să învățam să folosim împreună toate mijloacele pe care le avem la îndemână ca să construim.

{ PROPUNERE }
Avem nevoie să punem mână pe design, să stăm jos cu el, să vedem de ce e bun și ce îi lipsește, ce i-ar mai trebui că să fie bun anume pentru ține.
Am vrea să schimbăm impresii și să învățam unii de la alții despre cum putem să ne descurcăm pe viitor împreună cu resursele de care dispunem fiecare.
Inversăm ordinea firească a decorului disponibil: în interior recreăm o oază urbană, un mini parc, un spațiu public înserat în spațial privat acum în paragină. Facem picnic, testăm și lansăm produse noi și schimbăm impresii pe parcursul săptămânii. Vrem să reintrăm în posesia spațiului pierdut, să recuperăm și să refolosim ceea ce e înăuntru.
• Cai verzi pe pereti: autocolantul decorativ extins la obiectul de design.
• Creative Brick: Instalație Lego, spațiul de joacă și obiectul de design.
• Flori de Menta si arh. Alina Turdean: mixed feelings – flori presate vechi de 45 de ani, doi ani de învățat sentimente, șase feluri de mâncare pentru a le ilustra.
• Ioana Joa: Arta interacțiunii umane
Marele Deget Mare si arh. Alina Turdean: IELE gulerul - obiect de inspirație tradițională.
• Anca Miron: ce poate fi un tricou? despre limitele noastre sau nelimitatele conversații cu haină. instalație de modă.
• Poteca Studio: Plante și design. Instalație vegetală ce oferă atmosfera prielnică pentru un picnic interior.
• arh. Daniela Gheorghiu și arh. Alina Turdean: picnic urban – testare de tacâmuri multifuncționale.
• Coca Zaboloteanu – instalație de moda

Afară ne strângem în jurul vetrei. Stăm în bucătărie. Gătim, gustăm, povestim sau ascultăm muzică. 
• Lucia Elvira Butnariu: Tranziție către interior și joc de lumină și umbră. Instalatie din nuiele si material textil.
• Poteca Studio: zona de dialog – mobilier urban si instalație parametrică.
• Ioana Sopov: ilustratie in exterior
• Mădălina Teller – De Ceramica. Moduli ceramici pentru decorarea creativă a suprafețelor plane.
Sunt spații abandonate care pot fii reutilizate, sunt idei bune care pot devein geniale și sunt nenumărate posibilități în jurul nostru, pe care trebuie să le exploatăm și explorăm împreună.