Noaptea Galeriilor 2014

Dianei 4 49 Loc pe harta

str. Dianei, nr.4, sector 2
0755 210 748, 0745 208 186
contact.dianei4@gmail.com


Casa din Dianei numarul 4 are o istorie complicata. Aceasta istorie i-a lasat urme. Casa i-a apartinut in perioada interbelica domnului Eugen Fenster, despre care nu stim foarte multe lucruri. In 1950 a fost nationalizata si functionat in perioada comunista ca locatie a Directiei de informatii externe. Dupa 1990, aceasta a ramas in proprietatea statului, in folosinta institutiei succesoare a DIE. Mostenitoarea lui Eugen Fenster a recuperat casa in 2007, an din care nu a mai fost locuita si a vandut-o unei persoane private.In succesiunea capitalism interbelic-comunism-capitalism postcomunist am intervenit noi. Casa era deja nelocuita de multi ani si in stare de evidenta degradare. Am inceput sa o reparam. Am pastrat tot ce se putea pastra din casa veche. Pe parcursul lucrarilor am descoperit ceea ce a fost odata o casa frumoasa, spatioasa si prietenoasa. I-am descoperit secretele si imperfectiunile si am inceput sa o indragim, cu farmecul ei de doamna in varsta si cocheta. Lucram in continuare la ea. Pentru moment sunt deschise terasa si barul/clubul urmand in curand si subsolul, amenajat ca lounge si spatiu educativ.Casa e deschisa in fiecare zi. Muzica, poezie, teatru, film, foto, dezbateri. Evenimente cu atitudine.Eveniment NAG

Rom-anian Dream

19:00 - 04:00

Artist: Nona Şerbănescu

Curator: Cristi Neagoe


obiect, instalație, video, print


Etnie. Minoritate. Stereotip. Naționalism. Segregare. Rasism. Ură. 

Noi și ei. 

Noi cei buni. Ei cei răi. 

Noi cei corecți, creștini, cumsecade, la locul nostru – ei cei borfași, cei fără nici un Dumnezeu, care ne fac de rușine, pentru care ne arată Europa cu degetul. 

Ei nu merg la școală, nu muncesc, cântă manele, fac prea mulți copii, cerșesc în Spania, fură, dau în cap, stau la pușcărie pe banii noștri și în general sunt responsabili pentru tot ceea ce este rău la noi în țară. Mai mult decât atât, confuzează o lume întreagă cu apelativul pe care și l-au ales: Rom-România.

Știi unde e limita dintre observație personală și stereotip? Știi că în școlile din România segregarea etnică e o practică firească? Cât ești de conștient de rasismul care te înconjoară? Cât de obișnuit ești cu generalizările negative la adresa romilor? Este rasismul un fenomen alarmant în România? Oare există vreo legătură între situația de facto a majorității romilor din România și atitudinea românilor la adresa lor? De câte ori crezi că treci pe lângă oameni care contrazic prezumțiile apriorice pe care le avem despre romi? Îi observi vreodată?

Nona Șerbănescu propune la Dianei4 o serie de materiale video și audio, printuri și instalație plecând de la stereotipurile și locurile comune cu care se confruntă societatea contemporană românească în ceea ce-i privește pe romi. Rom-anian Dream este un proiect care interoghează construcții mentale colective, după cum și o proiecție a unui viitor implacabil, apăsător, acela al unei minorități ce urmează a deveni majoritară în următorii 50 de ani.