Noaptea Galeriilor 2014

H`art Gallery One Night Stand @ Masaryk 25 55 Loc pe harta

Str. Thomas Masaryk Nr. 25, Sector 2
0722 248 744, 0728 270 458
event@hartgallery.ro | cristi@1001arte.ro
https://www.hartgallery.roEveniment NAG

SAMBAdy must dye in this CITY

19:00 - 04:00

Artist: Nicolae Comănescu

Curator: Dan Popescu


Nicolae Comănescu e dintre legionarii artei post-decembriste, trecut prin ciur şi dîrmon. Picta în anii 90 cînd multă lume găsea că arta prin medii tradiţionale a murit şi nu mai poţi picta fundul lui Venus pentru că a apărut camera de filmat portabilă. Fondator al grupului neo-dada Rostopasca, Comănescu a fost un pai în ochii tuturor, mizînd pe ironie atunci cînd “maeştrii” pronunţau apăsat şi cu literă mare “Cultură” sau “Spiritualitate”.

Eveniment NAG

Radu Coman – Necesar/Permis. Posibil/Interzis.

19:00 - 04:00

artist: Radu Coman


Un secol de acțiune conjugată a savanților, artiștilor și politicienilor occidental a reușit să facă din dezvrăjirea lumii o ocupație de seamă pentru orice minte luminată. Alegerile pe care le facem devin radical diferite de cele ale parinților noștri, destinele devin unice ca roade ale hazardului. Devenirea și condiția umană sunt măcinate de relativitate și lipsa de relevanță.

În fotografiile lui, Radu Coman pare înclinat să vrăjeasca la loc o lume ce și-a renegat miturile, interogând uneori cald, alteori în forță,  condițiile de posibilitate ale libertății umane.

Fără să își asume o abordare chirurgicală cât mai degrabă una anestezic terapeutică reușește să surprindă lumină unde erau doar șiruri de fotoni ca veritabile tenebre teoretice și să confere familiaritate unor locuri îndepărtate. Empatia cu care încarcă ceea ce invățații au redus conceptual la operatori deontici (necesar, permis, posibil, interzis) mută imaginile din sfera irepetabilului fotografic în cea a unui la fel de posibil suflet colectiv. Ca pe niște vise pe care întreaga umanitate le-ar visa simultan. Noapte de noapte.