Galleries Night 2015

Art on Display @ Muzeul Național George Enescu 44

Calea Victoriei, nr. 141, sector 1
+40 21.318.14.50
office@georgeenescu.ro
http://www.georgeenescu.ro/

MUZEUL NAŢIONAL "GEORGE ENESCU" se află în Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureşti. Somptuoasa intrare, umbrită de imensa copertină în cel mai autentic stil Art Nouveau, anunţă că aici luxul şi rafinamentul de epocă s-au întâlnit pentru a ridica pe Podul Mogoşoaiei de ieri, astăzi Calea Victoriei, la numărul 141, unul dintre cele mai strălucite şi impunătoare palate bucureştene.

Art on Display este un proiect inițiat în 2014 de Asociația Ephemair și care prezintă în vitrinele magazinelor și în alte spații cu acces de pe bulevardele principale din zona centrală a Bucureștiului intervenții artistice site-specific realizate de artiști.

În harta nocturnă a programului NAG publicul va putea descoperi două intervenții de acest tip:  în spațiul curții Muzeului George Enescu și într-un spațiu comercial de pe Calea Victoriei (Magazinul Musette).

Această abordare a spațiului urban își propune o reflecție asupra stadiului estetic actual al orașului “forțând” un dialog cu excesul de imagini comerciale care ne populează viața de zi cu zi. Prin ritmarea traseului firesc în oraș cu lucrări și intervenții artistice se poate crea o tensiune între imaginile „seducției” construite de industria marketing-ului și cele generate de nevoia artiștilor de a-și revendica un spațiu vizibil și direct accesibil.


Eveniment NAG

MACRAMEU

19:00 - 04:00
Bucuresti

Artist: Daiana Savopol


Un proiect produs de Asociatia Ephemair cu sprijinul generos al sustinatorilor campaniei "Parenting Arts"

Lucrătura de mână a Daianei Savopol va îmbrăca tandru gardul monument istoric al unuia dintre cele mai faimoase palate ale Bucureștilor, Palatul Nababului. Renumit pentru fastul și opulența sa, acest monument impozant a rămas înghețat în timp ca prin minune, în încăperile sale acum insuficient luminate, putând contempla broderii de stucatură nemaîntâlnite. Intervenția in situ a Daianei Savopol intervine în acest caz cu o tandrețe care “de regulă” îmblânzește în viața domestică toate obiectele din casa. Macrameul de frigider, televizor, telefon, canapele, fotolii, măsuțe etc. intervine în spațiul casei ca un adjuvant la austeritatea noului design industrial, dar și ca un adaos de valoare estetico-decorativă. 

Trandafirii unui macrameu gigant vor reda viața temporar unui monument. Este un gest care depășește conceptul deja aplicat al “împachetărilor” macrodimensionate, este o întoarcere nostalgică în timp în fața unui palat din Calea Victoriei.

Daiana Savopol (1962) este în prezent studentă în anul II la Clasa Lector Alexandru Rădvan, Secția Pictură a Universității de Arte din București. Daiana face parte din grupul oamenilor care au curajul să facă 180 de grade în viața lor punând punct unei formații profesionale cu profil real (liceu - Matematica-Fizica nr 3, Facultatea de Instalații pentru Construcții) și plonjând într-un domeniu total scăpat de sub control ca cel al artelor.  Unul dintre detaliile care ne-au motivat pentru a îi propune proiectul Daianei spre a fi prezentat în cadrul acestui eveniment este de fapt o țară a sistemului dedicat exclusiv tinerilor artiști emergenți. Limita de 30-35 de ani devine în acest caz discriminatorie pentru un om care a avut mai mult curaj decât foarte mulți dintre noi. Daiana va fi pentru Asociația Ephemair primul artist emergent scos din acest tipar.