39
Mobius Gallery
str. Dumbrava Roșie

Mobius Gallery a fost fondată în 2015, asumându-şi misiunea de a produce expoziții de artă contemporană la calitate muzeală, concentrate pe arta est-europeană. Galeria prezintă un program dinamic ce explorează narațiuni adesea neglijate ale artei contemporane din Europa de Est și facilitează schimbul de idei al celor mai substanțiali artiști contemporani din Est și Vest. Încă de la fondarea sa, Mobius s-a poziționat drept unul dintre cele mai importante spații de artă contemporană din România, prin reprezentarea artiștilor contemporani consacrați sau emergenți din regiune, dar și prin realizarea unor proiecte cu artiști internaționali renumiți care împărtășesc o puternică conexiune cu Europa de Est.

Living Content: Under Pressure

MULTIMEDIA


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
15.09.2021 - 15.10.2021

Living Content are plăcerea să prezinte Under Pressure, un demers curatorial susținut de Galeria Mobius. Proiectul aduce împreună lucrările vizuale și sonore a zece artiști ce evocă prin practicile lor narațiuni despre metamorfozare într-un moment de intensificare a extincției în masă. Strategia proiectului ce se lansează în București, România, se concentrează pe caracteristicile regiunii, cuprinzând o multitudine de narative și colaborări, atât locale cât și internaționale, din afara epicentrelor cunoscute ale lumii artei contemporane. Având cea mai mare suprafață de păduri virgine, România este ultimul bastion al biodiversității din Europa. Cu toate acestea, în prezent se confruntă cu provocări ecologice fără precedent. Fiind o țară în curs de dezvoltare, sfâșiată de corupție, interesele sale economice sunt adeseori descrise în mod fals ca fiind în conflict cu protejarea ariilor naturale. Semnalele de alarmă se formulează în jurul exploatărilor necontrolate ale pădurilor, a extinderii exploatării miniere de suprafață, a supraexploatării resurselor neregenerabile, braconajului piscicol masiv în zonele protejate din Delta Dunării și exploziei demografice a speciilor invazive, ce rezultă atât din schimbările climatice, cât și de pe urma intervențiilor umane. Dezvoltarea și bunăstarea umană sunt interconectate în moduri complexe, și uneori imprevizibile, cu aceste ecosisteme. Deși toate acestea sunt deja cunoscute, când vine vorba de date științifice și criza climatică, informațiile sunt dificil de procesat pentru cei mai mulți dintre noi, și aproape imposibil de transformat în acțiuni. Citându-l pe Timothy Morton, „Toată arta este ecologică”. Folosind arta pentru a oferi noi interpretări ale realității în care trăim, ar putea fi o cale utilă, poate chiar o strategie de adaptare pentru creșterea conștiinței ecologice și pentru o înțelegere mai profundă a contextului actual – și anume faptul că ne aflăm în pragul celei de-a șasea extincții, neprevăzut pusă în mișcare încă din timpul Revoluției Neolitice. În consecință, Under Pressure nu pretinde să ofere soluții cu privire la practici ecologice, ci se prezintă mai degrabă ca o acumulare de explorări poetice care imaginează o posibilă reconciliere cu ce înseamnă să fii om în epoca crizei climatice. Urmărind îndeaproape evoluția dezvoltărilor tehnologice, unii dintre artiștii invitați aduc în atenție mecanisme noi de interpretare a perioadei contemporane, în timp ce alții aleg să deconstruiască noțiuni ideologice, concentrându-se pe surprinderea materialității lirice a lumii. Pe scurt, artiștii contribuie prin narațiuni proprii la obiectivul principal al proiectului: acela de a genera o gândire analitică, atât la nivel local cât și internațional, și de a exersa reimaginarea multitudinii diferitelor moduri de a exista.

Codruța Cernea | O Vară Invincibilă | lansare catalog & expoziție

PICTURA


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
28.10.2021 - 13.11.2021
Artist(i):
Mobius este încântat să găzduiască lansarea catalogului An Invincible Summer - prima carte de artist a Codruței Cernea. Simultan cu lansarea catalogului, va fi organizată o expoziție ce reunește lucrări din diferite momente ale carierei artistei, punând în lumină principalele serii create în ultimii zece ani de activitate. “La prima vedere, parcursul dialectic dinspre arta feminină cu mijloace masculine, care a traversat prin arta feminină cu mijloace feminine și a ajuns în cele din urmă la arta feministă cu mijloace feministe, constituie un traseu complet și perfect finalizat, dinspre (auto)mistificare, prin demistificare parțială spre demistificare integrală și subsecventă instrumentalizare. Numai că istoria artei nu are niciodată un final (fericit sau nefericit), ci invită mereu, mirabil, la relansare. Evoluția Codruței Cernea este exemplară pentru această emancipare feminină tacită de emanciparea feministă zgomotoasă, pentru eliberarea de pseudo-libertățile aduse de distanțarea cinico-critică a generației anterioare, prinsă în capcana unei demistificări sterile, ale cărei consecințe au fost, printre altele, ruperea de pictură a majorității celor ce o practicaseră pentru a o aduce la limanul feminismului, acolo unde nu prea mai era loc pentru pictare și tablou.” (Erwin Kessler – Emophoria, O vară invincibilă)