2
Rezidenta BRD Scena9
Strada I.L.Caragiale nr.32

Rezidenta BRD Scenna9 este un hotspot cultural creat de BRD - Groupe Société Générale. Galeria functioneaza intr-o cladire monument istoric de pe strada I.L.Caragiale, nr. 32 din Bucuresti, construita in anul 1890.

TIMPURI NOI: Xenogeneze ale SF-lui

ARTA CONCEPTUALA


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
01.10.2021 - 21.11.2021

Timpuri Noi: xenogeneze ale SF-ului vine să exploreze exact noutatea temporalității nonlineare, generate ca exerciţiu de imaginaţie în timp şi despre timp. Este o invitaţie de a parcurge istoria unor timpuri noi, unde se desfăşoară speculații privitoare la fel de fel de lumi. Vrem să imaginăm împreună modul și condițiile materiale în care s-au multiplicat, ajutat, alăturat, ruinat și permanentizat aceste lumi, încercând să urmărim parțial consecințe, revendicări, devieri, aspiraţii ale fenomenului SF, cu efecte secundare culese de pe şantierul speculativ în plină construcţie şi demolare a zilei de mâine.

Recepția SF-ului nu funcționează doar la nivel de anticipare, de predicție predilectă, de prognoza operativă, ci ne îndeamnă să lăsăm loc de imprevizibil, non predictiv şi improbabil, urmărind îndeaproape cum participă exteriorul în aici şi acum. Expoziția sondează însă si altceva, ea cartografiaza şi funcția asta cu potențial de nerecunoscut a cunoscutului, obişnuitului şi ordinarului prin modalități pop specifice unui SF situaţional, ţinând cont de faptul că acest acum nu trebuie să fie acum. E posibil ca cea mai banală realitate să fie cumva deja una vag extraterestră, sosită aparent de nicăieri, ca atare distorsionată şi revizitabilă de un SF animat de multiple variante de niciodată, inervate de intensităţi și latenţe abia schiţate. Intenționăm să deschidem temporar un portal sau o serie de portaluri care facilitează și mediază aceste două înțelegeri ale SF-ului. Realitatea acestor lumi poate fi improbabilă și inimaginabilă în condițiile de faţă sau din perspectiva științei actuale, sau poate lua starea asta de fapt ca punct de plecare și o poate împinge spre consecințele ei ultime. Vrem să adunăm laolaltă aceste lumi speculative imposibile atât în condițiile economice, tehnologice și sociale actuale, cât și din perspectiva unei științe și tehnologii care este astăzi deseori disociată de binele comun şi condiționată atât de imperative economico-politice cât și de dezastre climaterico-eco- planetare în plină desfăşurare, poate tot timpul co-dependentă şi delimitată ca scop şi viziune.

Expoziţia prezintă ca punct de plecare traiectorii și dinamici care au pornit din comunitățile SF, din fandomul primar SF, dar nu au rămas acolo şi acum putem spune că aparţin tuturor. Fandomul SF este fără doar şi poate cel mai vechi fandom din România și din alte ţări est-europene, înțeles ca o comunitate polimorfă de interese și pasiuni transformative comune, nuclee de fane si fani, iubitoare, iubitori, amatori, artiste, artişti, ingineri, cenaclişti, creatoare de sunete şi VFX răsfirate în timp, toate angajate imaginar concret în eşafodajul acesta de lumi. În schimbul de viziuni colective care astăzi depășeșc cu mult cadrul sau granițele prefigurate inițial. Pornim astfel de la ideea că oriunde ne-am afla, chiar și în cel mai izolat loc imaginabil, extremitatea realității contemporane ne duce în SF, cu întâlniri de gradul trei la tot pasul.

Această realitate este fără doar și poate striată de vectorii SF-ului, fie şi prin simplul fapt că SF-ul ne-ar putea ajuta experimental să rezolvăm contradicţii de nerezolvat, locuind şi simţind din plin ce ni se întâmplă în vâltoarea bulversantă a unor mutaţii ireversibile şi fără precedent care nu sunt croite pe măsura noastră.

Stefan Tiron

 

Curatori: Ștefan Tiron, V. Leac, Alexandru Ciubotariu

 

Invitați: Cristian Drăgan, Ion Dumitrescu, Valentin Tănase, Ing. Nicolae Stăncioiu, Alin Răuțoiu, Carolina Vozian, Walter Riess, Centrul Dialectic (Mihai Lukȧcs & Bogdan Popa), Andrei Ujică, Jean Lorin Sterian, Robert Ioniță, Marius Lefterache, Dmitri Miticov, Cătălin Ghercioiu, Koter Vilmos, Irina Gheorghe, Laika, Timotei Drob, Kaps Crew, Mimi Ciora, Linda Barkasz, Silvestru Muntean, Mitoș Micleușanu, Declan Clarke, Plevna, Cocalar Cosmos, Suce Fraga.

 

 Expoziția TIMPURI NOI este un proiect organizat de Asociația Ephemair în parteneriat cu Fundația9 co-finanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național

 

Parteneri: Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (Cluj), Goethe Institut, RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg)

 

Susținători: AnimEst / Animation Worksheep, Institutul Polonez București, Trepanatsii, Muzeul Jucăriilor, O7aKu Gallery, Avanpost studio

PROIECT SPECIAL NAG#15: OUTSIDE HISTORIES#3

STREET ART


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
13.11.2021 - 31.12.2021

PROIECT SPECIAL NAG#15: OUTSIDE HISTORIES#3

Proiectul OUTSIDE HISTORIES#3 continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9.

 

În acest an, invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.

Alexandru Rădvan (n.1977, București) este pictor și predă in cadrul Departamentului Pictură al UNARTE.

Reprezentat de galeria AnaidArt.

Instagram: @alexandruradvan

„Simt nevoia să văd mereu ochi, fețe, portrete care să apară din ziduri, giganți liniștiți (pentru moment)...În imaginația mea tot orașul mi se oferă, iar eu populez toate suprafețele care mă cheamă cu personaje enorme, sculptate, pictate și astfel totul devine minunat.” - Alexandru Rădvan

 

OBERT este copilul cyberpunk-ului prezent în spațiul public prin lucrări care, dincolo de primul strat stilistic de percepție, propune căutări în subconștient și invită la introspecție, printre cabluri, ochelari ciudați și circuite integrate în personajele sale.

Plecând de la o bricolare anterioară a registrelor vizuale existente din spațiul Rezidenței BRD Scena9, cea de-a doua intervenție a artistului urban (Robert) OBERT vine în două valuri. Primul este un facelift al lucrării existente care a suferit efectele intemperiilor, dând un refresh cu accente noi asupra muralului, iar cel de-al doilea este o abordare freestyle asupra unei porțiuni încă neatinsă în grădina Rezidenței, urmând modelul de istorii transformate și recontextualizate, cu spiritul și mentalul acumulat în prezent de artist. Rezultatul devine astfel, în tandem și cu celelalte noi apariții din cadrul programului OUTSIDE HISTORIES, o parte integrată în ceea ce s-ar putea numi un narativ complex construit din diversitatea registrelor vizuale ale artiștilor care au intervenit în spațiu.

Programul OUTSIDE HISTORIES este un proiect special NAG inițiat în 2019 care a adunat în cele trei episoade intervenții realizate în spațiul Rezidenței BRD Scena9 de către artiștii Maria Bălan, Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu), Nina Jovanovic, John Dot S, Robert Obert, Alexandru Rădvan, Sorina Vazelina.

 

Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro #cofinanțatdeARCUB

DEGETE VERZI#5 Love Is A Pink Cake | Miruna Radovici

INSTALATIE


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
13.11.2021 - 30.11.2021
Artist(i):

Ultima ȘTRENCĂNEALĂ a proiectului DEGETE VERZI a avut-o ca invitată pe artista Miruna Radovici.

Miruna Radovici are o înclinație către redarea unui univers ce cuprinde elemente autoreferențiale, ironice, pe care le transpune vizual printr-o multitudine de medii. Sub egida atmosferei private a subiecților acestea devin ilustrări ale intimității și ale unor probleme existențiale.

ȘTRENCĂNEALĂ#5 este ultima intervenție realizată pe gardul Rezidenței BRD Scena9 care încheie un prim episod al unui proiect dedicat grădinilor din Cartierul Grădinilor.

Intervenția Mirunei Radovici intitulată Love Is A Pink Cake poate fi vizionată până la finalul lunii noiembrie.

DEGETE VERZI a fost un proiect realizat de Rezidența BRD Scena9 și Fundația9 cu susținere din partea OAR - Ordinului Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.