41
VAGon
Atelierele Malmaison etajul 2 Calea Plevnei 137C

VAGon - Spațiu artistic in(ter)disciplinat este un hub creativ în cadrul comunității Atelierele Malmaison. Pornit din practicile Sabinei Suru si ale lui Andrei Tudose, spațiul funcționează ca un catalizator discret pentru activități culturale care au tendința să scape, în mod obișnuit, din sfera vizibilă a spațiilor alternative. VAGon deschide un spațiu cultural pentru artiști emergenți sau aspiranți, încurajează colaborările transdisciplinare, stimulează experimentul și caută alternative plauzibile în lumea artistică. VAGon este un spatiu deschis si activ pentru oameni, pentru productie, pentru conlucrare și expunere.

Particule Afective

INSTALATIE


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
03.11.2021 - 07.11.2021

Superpoziția stă la baza fizicii cuantice: existența observabilă a oricărei particule este răspunsul la unul sau mai mulți stimuli externi. Însăși starea în care există o particulă depinde de modul în care ea este observată. Particule afective este un experiment cognitiv și senzorial, care incită la descoperirea efectelor cuantice transpuse în lumea macro: particula devine un corp uman, iar stimulii externi sunt publicul. Sabina Suru (artist vizual) explorează aceste posibilități prin intermediul holografiei argentice și filmului experimental, în colaborare cu Irina Marinescu (performer), pe muzica lui Alexandros Raptis. Pornind de la cercetările realizate alături de Dr. Marian Zamfirescu (Șeful Centrului de Tehnologii Avansate cu Laser, din cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației - INFLPR) și drd. Vlad Toma (asistent de cercetare la INFLPR), instalația perfomativă este inspirată de concepte ștințifice: superpoziție, entanglement și spin, principiul incertitudinii și cel antropic sau spațiile Hilbert.

Despre
Sabina Suru este artistă multimedia și manager cultural, co-fondatoare a Asociației Qolony – Colonia pentru Artă și Știință. Practica ei se concentrează asupra reactivării unor tehnologii obsolete, în principal holografia și fotografia argentică și alternativă, păstrând un interes extins pentru medii contemporane, obiect și instalație video. Încorporează elemente și concepte din știință (optică, fizică) și abordează problematici legate de mutația identității, obiectivizare, memorie exografică și timp, prin colaborări cu practicieni din diverse domenii, precum cercetare științifică, dans contemporan și muzică.

Irina Marinescu s-a îndrăgostit de dansul contemporan și performance în 2009. De atunci a studiat cu profesioniști români și străini diferite limbaje de dans și forme ale artelor performative – Feldenkrais, Viewpoints, Axis Syllabus, Das Theater Feedback Method, Contact improvisation, Gaga. A lucrat cu Centrul Național al Dansului, a participat la Cultural Management Academy 2019, este co-fondatoare a Asociației Developing Art, iar în prezent este artistă și producătoare independentă. Colaborează cu artiști din diferite domenii pentru a crea contexte în care ingredientele principale sunt conexiunile autentice, experimentul și emoțiile.

Alexandros Raptis lucrează în domeniul artelor spectacolului. Principalele sale arii de interes sunt regia de teatru, light design-ul și compoziția muzicală. Din 2014, creează light design-ul sau muzica pentru performance-uri, concerte de jazz și teatru. Cel mai recent spectacol regizat este Străinul (după Invocarea Farmecului de Y. Mavritsakis) la POINT. Alte spectacole în care s-a implicat sunt - Sclavi de M.Manolescu și Plastic de M.Mayenburg (r. Cristian Popescu), Daughters și Counterbody de Simona Deaconescu, Vara în care mama a avut ochii verzi de T.Țîbuleac, Nok!Nok! și An Tan Tina, de Nicoleta Lefter. Face muzică electronică împreună cu Andrei Raicu, în formula Al’iikhwa Ra.

Dr. Marian Zamfirescu este cercetător științific specializat în optică, spectroscopie și laseri. Este absolvent al Facultății de Fizică din Măgurele și Doctor în Fizică la Universitatea Blaise Pascal din Clermond-Ferand, Franța. Are un postdoctorat la Universitatea din Florența, Italia. Din 2015, conduce Centrul de Tehnologii Avansate cu Laser (CETAL).

Drd. Vlad Toma este asistent de cercetare în cadrul Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei - INFLPR și doctorand la școala doctorală de fizică teoretică a Universității din București, specializat în structura de moment cinetic a luminii, pasionat de fotografia analog și matematică recreațională.