BUCURESTI

Partener principal
Str. Lirei 21
+40722285013
alex@aiurart.ro
Aiurart este un spaţiu dedicat artei contemporane de la proiecte artistice transversale prin mediile de exprimare ori proiecte interdisciplinare experimentale la pictură, sculptură, instalaţii şi artă video. Aiurart este o organizaţie non-profit, la confluenţa dintre un spaţiu deschis proiectelor curatoriale şi o galerie de artă contemporană, cu un program confirmat de un board consultativ. Inaugurat în mai 2012, Aiurart a organizat până în prezent peste 50 de expoziţii, inclusiv expoziţii de grup cu artişti internaţionali, devenind astfel unul ditre cele mai active centre de artă contemporană din ultimii ani. Aiurart îşi reinventează, cu fiecare expoziţie, spaţiul, accentuând punerea în scenă a discursului curatorial şi artistic, narativul spaţializării şi rolul spaţiului gazdă şi martor ca mediu imersiv.

Aiurart NAG Introspect: Memory Leaks

ARTE PLASTICE
Program:
19:00 - 04:00
Tip eveniment:
Vernisaj la NAG
Perioada expozitie:
09/30/2016 - 10/30/2016

Pre/text. Acesta nu este un text curatorial. Este mai curând un pretext exploratoriu ce parcurge - ori scurtează - trasee, conexiuni și intersecții între multiple planuri spațiu-timp. Scopul este identificarea și circumscrierea anumitor teme și motive simptomatice în jurul fluxului de imagine și memorie activate de expozițiile și lucrările de artă contemporană văzute în timp. O memorie activă-interactivă, înregistrată discontinuu, spontan, juxtapus, un mnemozin warburgian al istoriei recente. În acest asamblaj spațial-temporal sunt evidențiate diferite roluri ale „dependenței de consumul intensiv de artă contemporană” ca joc și interacțiune pentru individuare, auto/cunoaștere și auto/acceptare.

De zece ani, inclusiv în ediția aniversară din 30 septembrie 2016, Noaptea Albă a Galeriilor oferă o rețea alternativă deconectare și imersiune a expozițiilor deschise, amplificând discursul și dialogul cu arta contemporană românească, prin expunere într-un limbo neutru, nocturn. Spațiul și timpul prezent sunt neutralizate, abstractizate, deteritorializate, iar domeniile rămase reperabile sunt memoria și ficțiunea, trecutul și viitorul. În prezent, mnemozinul NAG se manifestă ca o serie de experiențe vizuale necorelate, spontane, care capătă semnificație și coerență prin interacțiunea subiectivă a vizitatorului.

Ca un contrapunct, expoziția din Spațiul Aiurart comunică cu expoziția NAG Restrospect: Memory Leaks din alterspațiul Aiurart, în cadrul Arcub, în octombrie. Pentru acest demers nu a existat un punct anume de pornire, este o continuare a studiului/expoziției Aiurart în alter spațiul de la Timișoara, din octombrie 2015, Inner object in outer spaces/ Inner spaces in outer objects, care viza jocuri de rol în arta de azi: spațiul expozițional imersiv, punerea în scenă a discursurilor artistice și curatoriale, narativul re/spațializării, colecții imateriale de expoziții, respectiv relația/matricia lucrare - spațiul organizator, gazdă și martor - vizitator. Studiul actual propune o extrapolare transversală a tematicii de cercetare specifice Aiurart la arhitectura unui spațiu mental al acestui mnemo-cub al fluxului de imagini activat prin consumul de artă.

Memory Leaks este un concept Aiurart în parteneriat cu Unrest/Bucharest, Asociatia Ephemair și MARe (Muzeul de Artă Recentă), cu un punct de susținere în explorarea unor "istorii subiective" expoziționale #NAG și inspirat de dialoguri cu artiști, curatori sau arhitecți colaboratori ai Aiurart (#... Suzana Dan, Erwin Kessler, Olivia Nițiș, Adriana Oprea, Patricia Teodorescu și Justin Baroncea). Un text de Alex Radu & Silviu Pădurariu. Grafica: Cassandra Pop.

Din 30 septembrie la Aiurart Contemporary Art Space | Lirei 21, București | luni - vineri 14.00-18.00. Noaptea Albă a Galeriilor, 30 septembrie, 7pm.- 4am.