BUCURESTI

Partener principal
Str. Băiculești nr.29
0721109487
info@galerianicodim.ro

NATURA - CULTURĂ, STAR & GREY (Made in România)

INSTALATIE
Program:
19:00 - 00:00
Tip eveniment:
Vernisaj la NAG
Perioada expozitie:
09/30/2016 - 10/31/2016
 
Artisti:

DECLARAŢIE

 

Materialele folosite în această instalaţie sunt /au fost, în cea mai mare parte, reciclate. Astfel, elemente din lemn, metal, ceramică... după încheierea unui ciclu de producţie şi exploatare, cu costurile aferente, şi-au găsit o nouă utilizare intrând în alte configuraţii, de obiecte cu un nou statut (operă de artă). În noul ciclu, nu mai există practic costuri de producţie, ori ele sunt neglijabile, cu rezultatul economiei resurselor.

Reciclarea metalelor, care se face în procentaj maxim faţă de alte materiale, este un model tipic: centrele de colectare funcţionează prin interesul tuturor celor implicaţi, cu plata pe loc; se sortează în feroase şi neferoase de la început, transportul în container spre marile centre din afara oraşelor este un serviciu bine pus la punct, iar în final tehnologia simplă de recuperare prin topire este un proces avantajos.

Dacă reciclarea este o metodă a eficienţei economice, cu aplicabilitate în diverse domenii, există din nefericire în practică, reversul medaliei: risipa de orice fel, exploatarea inconştientă a resurselor naturale, cheltuirea nejustificată pe bunuri şi servicii, poluarea... Atunci când o anumită acţiune periclitează viaţa oamenilor se pune şi problema morală: ce se câştigă şi ce se pierde totodată prin aceasta? Sau, cu ce costuri se realizează un proiect?

Astăzi, în ţara noastră, exploatarea extensivă a masei lemnoase a devenit o problemă naţională. În pofida dezbaterii subiectului în presă, şi a avertismentelor experţilor în domeniu, mulţi agenţi economici recoltează pentru vânzare lemnul brut, pe mari suprafeţe, doar pentru lichidităţi. Efectul e devastator, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung: eroziunea solului, alunecări de teren, inundaţii. Viteza cu care se taie azi e superioară acţiunii de împădurire care necesită ani... Plus problema legalităţii (legea pădurilor a fost mereu amendată şi încă nu e definitivă) şi furturile. E un rău de care suntem conştienţi. Şi responsabili.

Noi spunem: exploatarea nesăbuită a pădurilor României e ilegală şi trebuie oprită neîntârziat!

AUTORUL