Str. Amiral Vasile Urseanu Nr.3
+40723534351
apostol_sebastian@yahoo.com
Spatiu alternativ // Reconversie garaj auto

Look! Safe to move? // Better safe than sorry

FOTOGRAFIE
Program:
19:00 - 01:00
Tip eveniment:
EXCLUSIV la NAG
Perioada expozitie:
09/15/2017 - 09/15/2017
 
Curatori:
Galeristi:

Artiști: Sebastian Apostol și Bogdan Cazacioc

În cadrul NAG 2017 vom prezenta 2 proiecte de fotografie cu abordări diferite dar care au la bază o temă comună: aceea a siguranței, prin identificarea și reprezentarea ei la nivel social. Din intersecția acestor perspective se nasc o serie de întrebări, legate atât de conceptul de securitate cât și de spațiu public.

Look! Safe to move?

Suntem constant în vizorul camerelor de luat vederi care transmit în circuit închis.
Ochi electronici care monitorizează toate mișcările noastre în spațiul public și poate chiar dincolo de el. Aceste sisteme complexe de urmărire reprezintă implementări ale unei ideologii hegemonice*, unde prin ideologie ințelegem modul de percepere a realității în viața de zi cu zi.
Putem oare să înțelegem sau să cuprindem conceptul acestui mecanism complex de supraveghere la care suntem supuși atât de frecvent? 
În acest sens, proiectul propune o noua abordare fotografică pentru o serie de situații care nu reprezintă decât proiectii ale unui ecran LCD și care nu sunt căutate în mod direct de către artist. O serie de spații limitate, fragmentate, unde aparatul foto nu este atent controlat, situații surprinse fară ca personajele să simtă prezența fotografului și fără ca acesta din urmă să lase o amprentă fizică asupra locului. Imagini luate cu ajutorul unei minuscule camere foto, montată pentru a facilita parcarea mașinii în condiții de siguranță, pe care șoferul o include în rutina zilnică nu doar pentru a eficientiza timpul de efectuare al unei simple manevre ci și pentru a obține o noua perspectivă a mediului aflat în imediata lui apropiere.

*Ideologia hegemonică teoretizează modul in care relațiile de dominare si exploatare sunt încorporate în ideile la care se supune societatea. 

Sebastian Apostol (n.1987) este arhitect și artist vizual, absolvent al Universității Naționale de Arte-București.
Între 2015 și 2016 studiază în cadrul unui program de Master la Universitatea de Arte Weißensee din Berlin, unde prezintă o parte a proiectului "Look! Safe to move" și decide să îl continue datorită dorinței de a explora în detaliu acest subiect.
În 2016 decide transformarea unui garaj auto în spațiu expozițional, lansând astfel o invitație tinerei generații de artiști de a propune proiecte noi în acest loc.


BETTER SAFE THAN SORRY

Frica este un sentiment puternic ce are capacitatea de a controla oameni și spațiile în care aceștia există și își desfășoară activitatea. Credința poate fi și mai puternică. Există legături între cele două chestiuni? A avea frică de Dumnezeu este același lucru cu a avea credință în Dumnezeu? 
BETTER SAFE THAN SORRY nu examinează doar relația dintre frică și credință de ceva ce este în afara controlului nostru, dar și transferul aurei protective a divinității în spațiile cu risc puternic de accident. 
Privind cu atenție la ce alții găsesc a fi banal și lipsit de semnificație, m-am îndreptat în a documenta parbrizele învelite de pseudo-protecția unor simboluri religioase. Acest obicei este foarte întâlnit în țările est-europene și am pornit acum câțiva ani în călătoria de a documenta creativitatea șoferilor auto în gestionarea fricii și credinței ce persistă în în trafic. 

Bogdan Cătălin Cazacioc (n.1988) este un tanăr din București licențiat în arte vizuale. Acesta a copilărit în cartierul Tineretului din București, dar și în Dobrogea. În cartier a desenat pereți, blocuri de desen și lifturi. De-a lungul a aproape 10 ani, Bogdan și-a dezvoltat un interes aparte pentru fotografia pe film. În tot acest timp a tras peste 800 de role de 35mm și a expus fotografii la Atelier 35, Kabinet, Spațiul Platforma (MNAC Anexa), Romanian Design Week și Noaptea Caselor 2. În viitorul apropiat plănuiește să finalizeze prima sa carte de autor – BANII DE ȚIGĂRI PE FILME. 

© 2017 ASOCIATIA EPHEMAIR