62
Rezidența BRD Scena9
Str. I.L.Caragiale 32

0724583852

Rezidența Scena9 este un Hotspot Cultural creat de BRD - Groupe Société Générale și se află într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria. În viitor, BRD își propune să o transforme într-un spațiu cultural-artistic, deschis noilor generații de creatori.

Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv

ARTE PLASTICE


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
12.09.2019 - 25.10.2019
Program
  • 19:00 - Deschidere
  • 03:00 - Inchidere
Artist(i):
Curator(i):

Proiectul „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv” se fundamentează pe expunerea conținutului cercetării interdisciplinare a artistului Szilárd Miklós asupra lucrărilor realizate de Hans Mattis Teutsch, un nume important din avangarda istorică europeană. Expoziția e curatoriată de Mircea Nicolae. Cercetarea se axează pe ultima perioadă de producție artistică a lui Mattis Teutsch desfășurată în România aflată sub regimul comunist. De asemenea, cercetarea urmărește și percepția acestor lucrări în practica muzeală și patrimonială din România și Ungaria, din 1960 până astăzi. Nu în ultimul rând, expoziția reprezintă o alternativă la absența unor cercetări instituționale muzeografice asupra operei târzii a lui Mattis Teutsch. Născut în Transilvania multietnică, Mattis Teutsch (1884-1960) este pictor, grafician, sculptor şi teoretician al artei. Numele lui este asociat cu arta abstractă interbelică, pentru care este recunoscut internațional. Incepand cu anii 1930 creația sa se continuă într-un constructivism utopic, poziție de avangardă pe care încearcă să se păstreze, în pofida neînțelegerii, până la sfârșitul vieții, ca apoi să fie perceput ca prea aproape de realismul socialist. Recuperarea acestei ultime perioade de creație este miza centrală a expozitiei.

Expoziția beneficiază de lucrări și documente împrumutate din muzee și colecții private și va fi itinerată în luna ianuarie 2020 la Muzeul Kassák din Budapesta.

Muzee partenere și colecții private: Muzeul Kassák, Budapesta, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul Național Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Colecția Familiei Mattis Teutsch, Brașov, Colecția Irina Lukász, Cluj, Colecția Rechnitzer, Győr, Galeria MissionArt, Budapesta, Arhiva Mattis Teutsch - Tibor Almási, Győr.

Parteneri: Institutul Balassi, CESI, MTVA, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică – INOE 2000.

Proiect co-finanțat de AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Outside Histories / Istorii pe din afară

STREET ART


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
11.10.2019 - 11.10.2020
Program
  • 19:00 - Deschidere
  • 03:00 - Inchidere

Ce au de a face aztecii cu o casă aflată în centrul Bucureștiului care a aparținut familiei regale? Dar amerindienii cu istoria orașului, cu istoria oamenilor care s-au perindat prin aceasta casă?

Zidurile curții Rezidenței BRD Scena9 poartă imaginile unei istorii care aparține strămoșilor altui loc spusă stângaci într-un amestec alandala de zeități aztece și elemente de iconografie bizantină bagate în această poveste total "pe lângă" .

„Istorii pe din afară” este prima intervenție pe acești pereți integrată în procesul de transformare prin care spațiul Rezidenței BRD Scena9 a trecut în ultimii trei ani. În 2016, Rezidența BRD Scena9 își deschidea publicului oficial pentru prima dată porțile prezentând un proiect special al ediției aniversare NAG care prezenta publicului bucurestean zece discursuri curatoriale ale celor zece orașe participante la acest eveniment reuninte într-un “No Man’s Land”.

Trei ani mai târziu, NAG continua seria de proiecte Focus la Rezidența BRD Scena9 cu „Istorii pe din afară / Outside Histories”, un proiect care transformă pereții din curtea Rezidenței și adaugă un nou strat al unei noi istorii peste ceea ce probabil va rămâne cea mai „pe din afară” istorie din multele suprapuse. NAG invită primii patru artiști într-un prim episod al „Istoriilor pe din afară”, patru nume bine cunoscute publicului: Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S.

Vom vernisa „pe bune” acest proiect care va avea loc în curtea Rezidenței BRD Scena9 pe durata desfășurării evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor - NAG între orele 19:00 – 03:00 prin finalizarea într-o sesiune de “live painting” în prezența publicului a acestei prime părți din „Istorii pe din afară”.  

My first animation

ANIMATIE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
11.10.2019 - 12.10.2019
Program
  • 19:00 - Deschidere
  • 03:00 - Inchidere
Artist(i):

“My first animation” – Augmented Reality - este un proiect de apropiere a copiilor (6-10 ani) și a părinților lor de animație folosind desenul, animația clasică stop-motion și tehnologia. Cu ajutorul Realității Augmentate, lucrarea devine mobilă, purtată oriunde și accesibilă instantaneu prin intermediul unui postcard și al telefonului mobil.

Stormy Night

PERFORMANCE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
11.10.2019 - 11.10.2019
Program
  • 23:00 - Deschidere
  • 23:30 - Inchidere

Seara se încheiase cu blândețe. Păsările se retrăseseră la somn în timp ce mareea deplasa cu discreție valuri interne masive. Bucăți de lemn spălate de apa mării se izbeau de țărmul calcaros. La început abia atins, cu mișcări ușoare ale ochilor și extrem de rare episoade de activitate ce sugerau o vitalitate latentă. Ochiul începe să urmărească cu intensitate crescândă tulburarea submarină. Vântul mișcă copacii cu forță și trezește straturi de vis ce-și pierd încet transluciditatea. Teribilă, urlătoare, o furtună uriașă înghite aerul...

Smooth liminal

PERFORMANCE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
11.10.2019 - 11.10.2019
Program
  • 00:00 - Deschidere
  • 00:35 - Inchidere

proiect de jean-lorin sterian

ego trip hop

live act de pj.lo & the accidentals // componență: Jean-Lorin Sterian, Alexandra Mihaela Dancs, Mugur Grosu

Nu sunt niciodată doar aici. si nici cu totul în altă parte. sunt între două proiecte, între două relații, între două întîlniri, între două job-uri, între două texte. m-am născut pe o săgeată deja pornită. îmi găuresc buzunarele ca să las în urmă litere, gesturi, cuvinte, obiecte ca să pot găsi cîndva drumul înapoi. drumul spre aici și acum. cred că cel mai ușor mi-e pe scenă cînd mă joc pe mine.