36
MARe/Muzeul de Artă Recentă
Bulevardul Primăverii nr. 15

MARe/Muzeul de Artă Recentă este primul muzeu de artă privat construit în România în ultimii 100 de ani. Programul curatorial vizează arta contemporană românească, fiind totodată deschis spre scena artistică internațională, lucru vizibil în cele trei expoziții simultane pe care le prezintă: colecția permanentă de artă românească (1965-2018), expoziția colectivă de artă românească și expoziția temporară a unui artist internațional proeminent. În expoziții, MARe colaborează cu muzee din țară, cu colecționari privați, galerii din țară și din străinătate, cu artiști români și străini. Unul dintre principalele obiective ale MARe este educația și diversele programe speciale dedicate acesteia, create atât pentru publicul profesionist cât și pentru amatorii de artă. Deschis: Miercuri - Luni: 11:00 - 19:00 Marți închis.

Hermann Nitsch. Ritualuri

ARTE PLASTICE


Tip eveniment
DESCHIS si la NAG
Perioada Expozitie
25.09.2020 - 06.12.2020
Artist(i):
Hermann Nitsch. Ritualuri/Rituals MARe/Muzeul de Artă Recentă, București, 25 septembrie - 6 decembrie 2020 MARe/Muzeul de Artă Recentă București continuă programul de expoziții dedicate artiștilor internaționali care au transformat felul în care arta de acum este creată, expusă și înțeleasă. După debutul din 2018 cu expoziția Jeff Wall, MEN, urmată în 2019 de Martin Creed, Thinking/Not Thinking, Thomas Ruff, Photophilia și Marcia Hafif, Pigment as Shape, în 2020 MARe l-a expus pe Gregor Schneider, cu Dead Rooms și pe Tino Sehgal, cu Untitled Exchange. Din 25 septembrie MARe prezintă o selecție de 19 tablouri de mari dimensiuni și o serie de documentații video ale unor performance istorice ale legendarului artist austriac Hermann Nitsch. Hermann Nitsch (1938) este fondator și figură de provă a grupării neo-avangardiste Wiener Aktionismus, care a condus practicile artistice postbelice spre experiențe extreme. În performance-urile lor durerea, trăită în scenografii frisonante, este un catalizator al fuziunii ritualurilor derivate din religie cu țintele politice, cu provocarea artistică și cu particiaparea socială extrem de intensă fizic. Rapid, acest model a devenit influent la nivel global. Deși foarte disputat, Orgien Mysterien Theater lansat de Hermann Nitsch în anii 1950 este exemplar pentru Wiener Aktionismus: atașamentul social distopic pe care îl dezvoltă este centrat pe abundenta vărsare de sânge și pe coeziunea umană paroxistică ce emană din aceasta, devenind o bornă radicală a istoriei artei contemporane. Dar Hermann Nitsch a pictat mereu prin intermediul performance-urilor făcute, folosind mațele și deversările sanguine în loc de culori și spintecarea, ruperea și frământarea manuală în loc de pensule. Picturile sale pot consta în pete sau șiroaie subțiri de sânge ce evocă măceluri sau dimpotrivă, din texturi și straturi cromatice dense de materie contorsionată asemenea intestinelor sparte pe pânză. Perioada acoperită de această expoziție o apropie de o retrospectivă compactă, pornind de la lucrări iconice din anii 1970, precum Die Sinnlichkeit ist die Offenbarung des Geistes (Senzorialitatea e Revelația Minții,1974), acompaniate de o extensivă documentație video a performance-urilor cruciale și de seria din ultimele decenii, Schüttbilder (picturi acționiste), de mari dimensiuni, din 2007 – 2020, un an extrem de fertil pentru Hermann Nitsch. Piesa centrală a performance-ului de șase zile Gesamtkunstwerk (Opera de artă totală) va fi jucată din nou, între 26 iulie și 1 august 2021, la mai mult de 20 de ani după prima sa reprezentație, în 1998. Expoziția Hermann Nitsch Ritualuri/Rituals la MARe/Muzeul de Artă Recentă București este organizată în colaborare cu Nitsch Foundation și are susținerea Forumului Cultural Austriac București. Erwin Kessler

Scurta viață a unui tablou vechi

PERFORMANCE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
03.10.2020 - 03.10.2020

Performance-ul pune în discuție ritualurile vizitelor la muzeu și natura lor duplicitară, pe de o parte confortabilă prin efectele, accesoriile și regia care însoțesc expozițiile, iar pe de altă parte, incomodă prin aglomerarea și simultaneitatea obiectelor și ideilor, care inevitabil le generează sau sunt generate. Performance-ul conține elemente coregrafice și se desfășoară sub forma unui traseu de-a lungul mai multor etaje în muzeu.

Din senin

ARTE PLASTICE


Tip eveniment
VERNISAJ la NAG
Perioada Expozitie
21.09.2020 - 21.09.2020
”Din senin”. Expoziție colectivă de artă contemporană românească. ”Din senin” prezintă lucrările achiziționate în cadrul campaniei ”E Albastră”, desfășurată între 10 mai - 10 iunie de MARe/Muzeul de Artă Recentă, în urma lockdown-ului din primăvara lui 2020, campanie care a fost realizată în sprijinul artiștilor și a artei contemporane din România. Vor fi prezentate 60 de lucrări realizate de aproximativ 50 de artiști români. Curator: Erwin Kessler

Holografic Feels. Marin Grigore (muzică) și Eliza Lupu (video)

INSTALATIE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
21.09.2020 - 21.09.2020
Instalația abordează dorința artiștilor de a atinge noi căi de eliberare și lărgire a conștiinței, susținând că poziția omului în lume depinde de gradul de adecvare a percepției sale la realitate. Nimeni nu poate nega ca astfel de stări de conștientizare sunt posibile, dar însăși existența dorinței anulează îndeplinirea ei.

Marin Grigore. Music performance

AUDITIE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
21.09.2020 - 21.09.2020
Artist(i):
Marin Grigore music performance si proiectie pe terasa cafeteriei

Scurta viață a unui tablou vechi

PERFORMANCE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
21.09.2020 - 21.09.2020
Performance-ul pune în discuție ritualurile vizitelor la muzeu și natura lor duplicitară, pe de o parte confortabilă prin efectele, accesoriile și regia care însoțesc expozițiile, iar pe de altă parte, incomodă prin aglomerarea și simultaneitatea obiectelor și ideilor, pe care inevitabil le generează sau sunt generate.

Scurt metraje românești

PROIECTIE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
21.09.2020 - 21.09.2020
Proiectie de scurt metraje românești în colaborare cu Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc.