9
ARTHUB Bucharest: galeria, teatrul, grădina
Str. Gen. Constantin Budișteanu nr. 10 Sector 1 București

După 8 ani de activitate neîncetată ca spațiu colaborativ de producție, echipa ARTHUB Bucharest deschide cea de-a doua locație în București pe Gen. Budișteanu 10 unde vor funcționa galeria de artă, spațiul pentru teatru independent, grădina și un magazin de artă contemporană - deocamdată doar pe durata NAG pentru a completa activitatea de laborator (mai puțin vizibilă), atelierele rămânând în spațiul din Vasile Lascăr. ARTHUB este un proiect al Asociației pentru Promovarea Artelor Contemporane. Înființată în 2010, obiectivele organizației sunt: promovarea și susținerea artiștilor în domeniul artelor vizuale și performative; să faciliteze producția de artă contemporană și teatru independent; să încurajeze accesul direct și participarea la proiecte intersecționale, feministe, culturale sociale și abordări artistice pentru publicuri largi și diverse, cum ar fi beneficiarii din categorii vulnerabile și / sau marginalizate din punct de ve

ENCHANTED - Spells For Coming Out Of Invisibility

MULTIMEDIA


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
14.12.2021 - 23.01.2022
Curator(i):
Galerist(i):

ENCHANTED - Spells For Coming Out Of Invisibility

Expoziție colectivă de artă romă

14 decembrie 2021 - 23 ianuarie 2022

vernisaj: 14 decembrie 17:00 - 21:00

ARTHUB Bucharest (Gen.Budişteanu 10)

 

curatoare: Ionela Pădure şi Nona Şerbănescu

artistx: Mihaela Drăgan, Eugen Raportoru, Alfred Ullrich, George Mihai Vasilescu

 

Din punct de vedere neuroștiințific, noi, oamenii, construim și reconstruim ceea ce vedem și acest lucru are de-a face cu experiențele noastre anterioare. Anil Seth, profesor în neuroștiință, susține că avem de 10 ori mai mulți neuroni specializați în proiecție decât în percepție. Cu alte cuvinte, ne e mai ușor să proiectăm asupra a ceva sau a cuiva o imagine deja construită, decât să o percepem, să o vedem “la prima mână”. 
Expoziția curentă propune descoperirea unor elemente culturale rome așa cum sunt ele filtrate nemijlocit de patru ”voci” rome, patru discursuri puternice și complexe. Ne permitem să subliniem “descoperirea elementelor culturale rome” ca elemente autentice și nu (in)validarea lor, prin prisma reprezentării stereotipe despre aceasta etnie, reprezentare construită în literatură, muzică, pictură, teatru și lista poate continua dintr-o perspectivă exterioară, majoritară. (...)
Ionela Pădure

Enchanted - Spells For Coming Out Of Invisibility propune de fapt o des-vrăjire, în sensul unei ieșiri din zona stereotipală cu privire la diverse înțelegeri majoritare asupra fenomenelor artistice rome. Demersul curatorial nu este unul concentrat pe inovativ ci mai degrabă de re-vizitare a operei unor artistx care reușesc să își contureze personalități deosebit de clare și de impactante într-o societate prea puțin prietenoasă. 
Aparținând unor generații artistice diferite, ceea ce îi unește pe cei patru este pionieratul în asumarea apartenenței la etnia rome și subsumarea unor opere prolifice și valoroase unui corolar cultural aflat în prezent într-o re-configurare și re-înțelegere la nivel societal. În măsura în care existența lor în peisajul cultural autohton și nu numai, vezi cazul lui Ullrich, conturează practic premisele unei noi percepții și a unei noi imagini de sine, exemplul celor patru deschide calea pentru zeci de artiste și artiști care doresc să își asume apartenența sau să se alieze cauzei rome.
Nona Șerbănescu

 

Video: Petre Fall pentru NAG2021