PROIECTELE SPECIALE NAG2021
1
Proiect special NAG#15: kimæra
2
PROIECT SPECIAL NAG#15: OUTSIDE HISTORIES#3
1
CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT

Proiecte speciale NAG#15 

Deja tradiționalele proiecte speciale NAG sunt și ele nelipsite din această ediție. Proiectul OUTSIDE HISTORIES#3 continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse de pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9. În acest an invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.

Al doilea proiect special, CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT a lansat o invitație tuturor artiștilor care în ultimii 14 ani au contribuit la imaginea cameleonică a fiecărei ediții a Nopții Albe a Galeriilor de a se preta experimentului suprarealist, iar contribuțiile lor să genereze un vizual accidental. 

Îi listăm aici și încă o dată le adresăm mulțumiri pentru contribuția magică pe care au avut-o la acest eveniment: Ciprian Dicu - NAG#1 / NAG#2, Ogilvy creative team (coordonați de Dani Macarie) – NAG#3, Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanovic – NAG#4, Sorina Vazelina – NAG#5, Iulia Grooves, Andy Sinboy – NAG#6, Veronica Solomon – NAG#7, Mircea Pop – NAG#8, Marwan – NAG#9, Răzvan Cornici – NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, Sașa Lazăr – NAG#14 împreună cu restul echipei creative a NAG și a colaboratorilor: Cătălin Matei / Sillyconductor – creație spot audio NAG#7, NAG#8, NAG#9, NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#15, Adrian Agheniței – spot video NAG#10, Șerban Jipa – NAG creative crew -design web noapteagaleriilor.ro 2010-2021, animație spot NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#14, Alexandra Blidaru – NAG creative crew, grafică & DTP

Ansamblul acestor elemente va fi expus în spațiul A5 Studio Space până la finalul lunii noiembrie în cadrul programului ART on DISPLAY, un concept inițiat în 2014 de către Asociația Ephemair care prezintă intervenții de artă contemporană în spațiile vitrină din diferite spații pietonale.

Un al treilea proiect special produs pentru această ediție aniversară a NAG este dedicat kinema ikon - celui mai longeviv grup de artă experimentală din România, și va putea fi văzut în București începând cu 26 noiembrie. 

Expoziția kimæra produsă de Asociația Ephemair și co-finanțată de Fundația9 a fost singurul proiect special NAG care a fost prezentat în format offline în cadrul evenimentului NAG Național în orașul Arad în weekendul 15-16-17 octombrie. kimæra este o metainstalație interactivă colectivă a artiștilor gH, Bogdanator, Alex Halka și reVoltaire, care a fost expusă în perioada 15.10 - 01.11.2021 la Muzeul de Artă Arad, în cadrul MAFA8 - Media Art Festival Arad și care va fi itinerată între 26.11 și 23.01.2022 la Rezidența BRD Scena9 din București.

Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România. 

***
Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
#cofinanțatdeARCUB

 

1
Muzeul de Artă Arad / kinema ikon

Proiect special NAG#15: kimæra

INSTALATIE


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
15.10.2021 - 01.11.2021

„kimæra este o metainstalație interactivă care combină old media cu internetul lucrurilor, cu realitatea augmentată, cu printul 3D, cu sunetul generat de inteligența artificială, cu levitația unui automaton îmblănit învăluit în miros de zahăr ars. kimæra sau cum arată haosul privit de la o distanță confortabilă.”

 

Ediția aniversară NAG#15 celebrează 51 de ani de activitate ai grupului de artă experimentală kinema ikon din Arad cu proiectul special NAG#15 - expoziția kimæra. Expoziția de la Arad prezintă cele 4 elemente din instalația kimæra inserate în spațiul de prezentare al lucrărilor din cadrul MAFA8. Utilizând materiale, mijloace de realizare și medii diferite, cei 4 artiști au creat moduli autonomi ca formă și conținut, o dată cu relocarea în spațiul Rezidenței BRD Scena9 aceștia vor fi interconectați în forma kimærei. Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă Arad în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor și a Media Art Festival Arad – MAFA8 2021 și va fi itinerată la București în spațiul Rezidența BRD Scena9 la sfârșitul lunii noiembrie.

 

kinema ikon este cel mai vechi grup activ de artă experimentală din România. Fondat în 1970 ca atelier multimedia la Școala de Artă din Arad, este găzduit în prezent de Complexul Muzeal din Arad. Cei peste cincizeci de ani de existență sunt rezultatul unui echilibru optim între proiectele participative, colaborative sau de grup și lucrările individuale. Ceva între satisfacția creației colective și satisfacția egoismului auctorial. Prin urmare, marca stilistică a kinema ikon apare din abordarea interdisciplinară a unui anumit mediu (film, video, hipermedia) cu instrumentele specifice diferitelor domenii în care sunt activi membrii săi (artiști, scriitori, arhitecți, fotografi, muzicieni, programatori, etc.)

Proiectul special NAG#15: kimæra este produs de kinema ikon împreună cu Asociația Ephemair și este co-finanțat de Fundația9.

2
Rezidenta BRD Scena9

PROIECT SPECIAL NAG#15: OUTSIDE HISTORIES#3

STREET ART


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
13.11.2021 - 31.12.2021

PROIECT SPECIAL NAG#15: OUTSIDE HISTORIES#3

Proiectul OUTSIDE HISTORIES#3 continuă seria de intervenții in situ realizate de artiști invitați să își aducă contribuția în palimpsestul imaginar al istoriilor suprapuse pe zidurile grădinii Rezidenței BRD Scena9.

 

În acest an, invitat excepțional este Alexandru Rădvan, unul dintre cei mai remarcabili artiști români din generația 2000. Al doilea invitat este Robert Obert, un artist care în acest an și-a lăsat semnătura pe o mulțime de murale și intervenții, în spațiul urban bucureștean și nu numai.

Alexandru Rădvan (n.1977, București) este pictor și predă in cadrul Departamentului Pictură al UNARTE.

Reprezentat de galeria AnaidArt.

Instagram: @alexandruradvan

„Simt nevoia să văd mereu ochi, fețe, portrete care să apară din ziduri, giganți liniștiți (pentru moment)...În imaginația mea tot orașul mi se oferă, iar eu populez toate suprafețele care mă cheamă cu personaje enorme, sculptate, pictate și astfel totul devine minunat.” - Alexandru Rădvan

 

OBERT este copilul cyberpunk-ului prezent în spațiul public prin lucrări care, dincolo de primul strat stilistic de percepție, propune căutări în subconștient și invită la introspecție, printre cabluri, ochelari ciudați și circuite integrate în personajele sale.

Plecând de la o bricolare anterioară a registrelor vizuale existente din spațiul Rezidenței BRD Scena9, cea de-a doua intervenție a artistului urban (Robert) OBERT vine în două valuri. Primul este un facelift al lucrării existente care a suferit efectele intemperiilor, dând un refresh cu accente noi asupra muralului, iar cel de-al doilea este o abordare freestyle asupra unei porțiuni încă neatinsă în grădina Rezidenței, urmând modelul de istorii transformate și recontextualizate, cu spiritul și mentalul acumulat în prezent de artist. Rezultatul devine astfel, în tandem și cu celelalte noi apariții din cadrul programului OUTSIDE HISTORIES, o parte integrată în ceea ce s-ar putea numi un narativ complex construit din diversitatea registrelor vizuale ale artiștilor care au intervenit în spațiu.

Programul OUTSIDE HISTORIES este un proiect special NAG inițiat în 2019 care a adunat în cele trei episoade intervenții realizate în spațiul Rezidenței BRD Scena9 de către artiștii Maria Bălan, Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu), Nina Jovanovic, John Dot S, Robert Obert, Alexandru Rădvan, Sorina Vazelina.

 

Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro #cofinanțatdeARCUB

1
A5 Studio Space

CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT

INSTALATIE


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
13.11.2021 - 30.11.2021

CADAVRE EXQUIS / NAG RETROSPECT a lansat o invitație tuturor artiștilor care în ultimii 14 ani au contribuit la imaginea cameleonică a fiecărei ediții a Nopții Albe a Galeriilor de a se preta experimentului suprarealist, iar contribuțiile lor să genereze un vizual accidental.

Îi listăm aici și încă o dată le adresăm mulțumiri pentru contribuția magică pe care au avut-o la acest eveniment: Ciprian Dicu - NAG#1 / NAG#2, Ogilvy creative team (coordonați de Dani Macarie) / NAG#3 - Aitch Heliana & Saddo Raul, The Oilers Crew, Milos Jovanovic / NAG#4 - Sorina Vazelina, NAG#5 - Iulia Grooves, Andy Sinboy/ NAG#6 - Veronica Solomon, NAG#7 - Mircea Pop, NAG#8 – Marwan / NAG#9, Răzvan Cornici – NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13 / Sașa Lazăr – NAG#14 împreună cu restul echipei creative a NAG și a colaboratorilor: Cătălin Matei / Sillyconductor – creație spot audio NAG#7, NAG#8, NAG#9, NAG#10, NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#15, Adrian Agheniței – spot video NAG#10, Șerban Jipa - NAG creative crew, design web noapteagaleriilor.ro 2010-2021, animație spot NAG#11, NAG#12, NAG#13, NAG#14, Alexandra Blidaru – NAG creative crew, grafică & DTP

 

Ansamblul acestor elemente va fi expus începând cu data de 13 noiembrie în spațiul A5 Studio Space până la finalul lunii noiembrie în cadrul programului ART on DISPLAY, un concept inițiat în 2014 de către Asociația Ephemair care prezintă intervenții de artă contemporană în spațiile vitrină din oraș.

 

 Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment inițiat din 2007 la București de către Asociația Ephemair și din 2016 în parteneriat cu organizații locale în alte orașe din România.

 

Noaptea Albă a Galeriilor / NAG București și proiectele speciale NAG#15 CADAVRE EXQUIS NAG#15 și OUTSIDE HISTORIES #3 incluse în acest program sunt co-finanțate de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB.

Pentru informații detaliate despre programul de finanțare ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro

#cofinanțatdeARCUB