1
Centrul de Artă Transilvania / EMŰK
Str. Oltului nr. 2.

Centrul de Artă din Transilvana consideră ca principalul său scop formarea, într-un timp relativ scurt, a unei imagini reale, convertibile, relevante și pe plan inter-cultural a artelor plastice maghiare transilvănene, atât pentru sine, cât și pentru mediul înconjurător. Aria de colecționare a Centrului de Artă din Transilvana, cu sediul în Sfântu Gheorghe, se extinde asupra Transilvaniei istorice și regiunii Partium, precum și asupra artei plastice maghiare a Bucureștiului, sau a oricărui alt oraș din România, asupra lucrărilor cu specific transilvănean al artiștilor români, sași, sau de altă naționalitate, aflați în relații apropiate de prietenie cu artiștii maghiari, la creațiile artiștilor emigrați din Transilvania, precum și la creațiile artiștilor străini realizate în Transilvania.

Introducere în teoria culorii

FOTOGRAFIE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
30.09.2022 - 30.09.2022
Artist(i):

La Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA fotograful Károly Szelényi, membru al Academiei de Arte Széchenyi din Budapesta va susține prelegerea intitulată "Introducere în teoria culorii" însoțită de o proiecție cu materiale vizuale, în limba maghiară. În 2012, Szelényi a publicat cercetarea sa intitulată "CULORI Faptele și suferințele luminii, teoria culorilor a lui Goethe în viața de zi cu zi". Această lucrare a început cu aproximativ un deceniu și jumătate în urmă, adunând în mod intenționat imagini care să ilustreze teoriile despre culoare. După ce a studiat temeinic literatura de specialitate, i-a devenit clar că Goethe și-a lăsat amprenta pe aproape fiecare teritoriu și aspect.

Finisaj expoziție Albert GYÖRKÖS MÁNYI

ARTE PLASTICE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
30.09.2022 - 30.09.2022

În spațiul expozițional de la parter al Centrului de Artă din Transilvania, ca și finisajul expoziției pictorului Albert GYÖRKÖS MÁNYI, Tibor Pálffy, actorul Teatrului Tamási Áron, va recita poeziile încă necunoscute publicului ale lui Albert GYÖRKÖS MÁNYI (în limba maghiară), după care va urma proiecția filmului documentar despre acest pictor, realizat de regizorul Gábor Xantus.

Albert GYÖRKÖS MÁNYI tur ghidat de închidere

ARTE PLASTICE


Tip eveniment
EXCLUSIV la NAG
Perioada Expozitie
30.09.2022 - 30.09.2022

Zsuzsanna Szebeni, curatorul expoziției și directorul Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe va oferi turul ghidat de închidere al expoziției Albert GYÖRKÖS MÁNYI din Centrul de Artă din Transilvania. Această expoziție s-a realizat cu ocazia anului comemorativ „Györkös 100”, organizat de Casa Memorială Györkös Mányi Albert din Cluj-Napoca, în cadrul căruia s-au făcut o serie de expoziții și evenimente în mai multe orașe din Transilvania. Lucrările expuse aici înfățișează puterea de formare a comunității de pe pământul natal al pictorului și prezintă temele esențiale ale lui Györkös, prin lucrările clasice până la imaginile de vis suprarealiste. Această expoziție din Centrul de Artă din Transilvania este ultima ocazie pentru a admira atât de multe picturi semnate de Albert GYÖRKÖS MÁNYI, provenite din colecții private.