PROIECTELE SPECIALE NAG2020
4
Sașa Lazăr: A Longer Exposure
44
Outside Histories #2: Sorina Vazelina / Nina Jovanović

NAG București se desfășoară anul acesta în 59 de spații culturale și prezintă cu ocazia celei de-a 14-a ediții două proiecte speciale. Sorina Vazelina continuă proiectul Outside Histories la Rezidența BRD Scena9 și își adăuga semnătura lucrărilor permanente realizate anul trecut de Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S. Pentru prima oară, proiectul Outside Histories deschide o secțiune dedicată foarte tinerilor artiști, cu o primă intervenție a Ninei Jovanović, artistă emergentă în vârstă de 7 ani. Al doilea proiect special îl prezintă pe Sașa Lazăr, artistul care a făcut identitatea vizuală NAG 2020, cu prima expoziție personală de pictură la A5 Studio Space: A Longer Exposure.

 

 

(foto: Maria Bălan: Outside Histories#1 / proiect focus NAG2019, Rezidența BRD Scena9)

4
A5 Studio Space

Sașa Lazăr: A Longer Exposure

PICTURA


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
02.10.2020 - 25.10.2020

Sașa Lazăr este artistul invitat în acest an pentru a crea identitatea vizuală a Nopții Albe a Galeriilor. Ne bucurăm să prezentăm în spațiul A5 Studio expoziția „A Longer Exposure” care va fi deschisă publicului până la sfârșitul lunii octombrie.

„Titlul acestei expoziții compuse din trei piese este o referință la efectul fotografic pe care îl obții dacă expunerea e lungă. Astfel, expoziția este o analogie vizuală a ceea ce face mintea mea dacă stau prea mult pe un subiect sau pe o idee pe care vreau s-o desenez: experimentez contopirea ei cu ceva mai fluid, o schimbare sau o pierdere cu totul a sensului inițial.”

„Pare rezonabil să numim creația lui Alexandru Lazăr una personală, pentru că acesta este exact felul în care se resimt aceste imagini: au aura lucrărilor create în momente furate din corvoada zilnică, schițate cu grijă după orele de muncă. Dotate c-un umor negru și o ironie fină, par să ne vorbească în egală măsură despre futilitatea - și mirarea amuzată - a cotidianului și a banalului. Sub privirea lui Lazăr, relațiile devin exerciții de auto-amăgire; serviciul este egal unui act de abuz de sine patetic; sarcinile zilnice se transformă în sforțări sisifice. Totuși, această ariditate este temperată cu un umor mai mult ca necesar, care se infiltrează printre liniile clare, prin paleta reținută și geometria minimalistă care face creația lui Lazăr atât de ușor de recunoscut.” Tom Wilson

Accesul în spațiul A5 Studio Space la evenimentul „A Longer Exposure” se va face conform prevederilor legale transmise de către Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 3.142 din 31 august 2020 pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

„A Longer Exposure” este un proiect special NAG 2020 | Noaptea Albă a Galeriilor produs de Asociația Ephemair împreună cu BRD Groupe Societe Generale alături de partenerul: Primăria Capitalei prin Centrul Cultural Expo Arte.

44
Rezidenta BRD Scena9

Outside Histories #2: Sorina Vazelina / Nina Jovanović

STREET ART


Tip eveniment
FOCUS NAG
Perioada Expozitie
02.10.2020 - 31.12.2020

Primul episod al „Istoriilor pe din-afară” și-a făcut loc anul trecut pe pereții grădinii de la Rezidența BRD Scena9, împreună cu artiștii Pisica Pătrată, Robert Obert, Maria Bălan și John Dot S, ale căror lucrări populează și azi spațiul de pe I.L.Caragiale 32. Proiectul „Outside Histories”, o inițiativă a asociației Ephemair împreună cu BRD Groupe Societe Generale și Centrul Cultural Expo Arte, continuă la NAG #14 cu Sorina Vazelina, ilustratoare fantastică din liga de aur a ilustratorilor din România secondată de Alexandru Grigore plus un minibonus cu o super artistă emergentă în vârstă de numai 7 ani, Nina Jovanović
.

În cadrul Outside Histories #2, Sorina ia personaje schițate din viața de zi cu zi, desene din copilăria ilustrației românești, referințe rostogolite prin sertare prăfuite și le amestecă până obține o pastă consistentă. Amalgamul astfel sintetizat este apoi aplicat, cu ajutorul meșterului Grigore, pe suprafețele avariate ale cadrelor aztece, pentru a închega o istorie mică, năclăită, de hazard lipită.

Nina aduce universul exploziv al imaginației unui copil transformând zeitățile aztece în personaje care par coborâte dintr-o carte de benzi desenate Science Fiction învăluite în accente halucinant cromatice.

DE CE OUTSIDE HISTORIES? Ce au de a face aztecii cu o casă din centrul Bucureștiului și care a aparținut familiei regale? Dar amerindienii cu istoria orașului, cu istoria oamenilor care s-au perindat prin această casă? Zidurile curții Rezidenței BRD Scena9 poartă imaginile unei istorii care aparține strămoșilor altui loc, spusă stângaci într-un amestec alandala de zeități aztece și elemente de iconografie bizantină băgate în această poveste total „pe lângă”. „Outside Histories” /„Istorii pe din afară” este prima intervenție pe acești pereți integrată în procesul de transformare prin care spațiul Rezidenței BRD Scena9 a trecut în ultimii patru ani.

 

„Outside Histories” este un proiect special NAG 2020 | Noaptea Albă a Galeriilor produs de Asociația Ephemair împreună cu BRD Groupe Societe Generale alături de partenerul: Primăria Capitalei prin Centrul Cultural Expo Arte.

Măsuri de siguranță sanitară Pentru protejarea tuturor participanților la Noaptea Albă a Galeriilor, organizatorul NAG, Asociația Ephemair a prevăzut o structură a programului și măsuri specifice în concordanță cu prevederile legale transmise de către Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 3.142 din 31 august 2020 pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.