Galleries Night 2015

WASP – Working Art Space and Production 71

Fabrica Flaros, Ion Minulescu 67-93, corp E, et. II
031 105 3143 / 0722846567
contact@waspmagazine.com / andreea@4culture.ro
http://www.waspmagazine.com

WASP este un spațiu privat care găzduiește dansul contemporan, experimentele de artă vizuală, producții de teatru contemporan și pe toți cei pasionați de multimedia și performance. 500 mp, într-o veche fabrică comunistă, transformați într-un spațiu modern de producție, educație și cercetare alcătuit din două studio-uri (White box și Black Box), un spațiu dedicat expozițiilor, un Media Lab și un Lounge Area. 

WASP găzduiește importante evenimente din sfera artelor contemporane, precum eXplore dance festival, aflat anul acesta la a 10-a ediție, Platforma X – program internațional de producție si prezentare proiecte interactive și new-media, GROWASP - program de formare in domeniul artelor contemporane performative, rezidențe, producții și prezentări regulate, ce includ performance-uri, spectacole de dans și teatru contemporan, instalații, filme, ateliere și dezbateri.






Eveniment NAG

Perceptions of the Moving Body

19:00 - 04:00
Bucuresti

Artiști: Valentina de Piante Niculae,  Andrea Lerner, Rosane Chamecki, Nicole Seiler, Silent Strike, Dan Basu

Invitat special : Dr. Radu Pop 

Colaboratori programare: Simona Deaconescu, Valentina de Piante Niculae, Bianca Boitan Rusu

Curator: Andreea Căpitănescu


Perceptions of the Moving Body este un eveniment marca WASP care propune o viziune experimentală asupra corpului într-un context interdisciplinar. Noaptea va include instalații video, live performance-uri, conversații și participare activă, aducând publicul în mijlocul unei abordări complexe asupra corpului, obligându-l să meargă dincolo de limitele vizualului, către senzorialitate și experiment, dar și către analiză lucidă și informare științifică.

Seara se deschide cu o conferință coordonată de Dr. Valentina de Piante Niculae (coregraf, performer, profesor și cercetător al somaticii) și Dr. Radu Dop (medic, Eisenhower fellow, membru fondator al Grupului pentru Științe de Graniță), prima dintr-o serie de întâlniri ce vor pune în discuție teme contemporane și transdisciplinare ale corpului, științei și conștientizării, cu scopul de a crea un flux de cunoaștere și practici experiențiale, necesar atât artiștilor și oamenilor de știință, cât și fiecăruia dintre noi. Întâlnirea își propune să deschidă un dialog între somatică, neuroștiință și  practică corporală, între conștiința corpului-minte și spiritualitate, punând accentul pe corp, pe o percepție complexă și simultană a interiorului și a exteriorului. 

La prima vedere, suntem tentați să spunem că este vorba doar de mișcare, dar mergând mai adânc observăm că ea implică scheme motrice, organizări neurologice-oglindă celor mentale și celor emoționale, conștiință corporală, capacitatea de a fi prezenţi emoțiilor, acțiunilor și gândurilor noastre. Imaginea de sine este în continuă transformare și se modifică în funcție de experiențele corporale cele mai diverse și trăite în adâncime. Mișcarea vehiculează trecerea la o altă perspectivă asupra corpul:  dimensiunea lui fluidă și celulară, un infinit de informații care se întrețes pentru a transforma percepția și felul în care pășim în viața.

Întâlnirea se va articula în patru părți: o practică corporală, urmată de o discuție condusă de  dr. Valentina De Piante asupra  corpului-minte. Aceasta va fi apoi potenţată  de viziunea vastă a unui cercetător de renume internațional, neurochirurgul dr. Radu Dop, care ne va vorbi de felul în care disciplinele antice orientale se întâlnesc acum, cu perspectivele contemporane ale neuroștiințelor, ajungând la triada corp-minte-spirit. În partea a patra publicul va deveni participantul activ al unui laborator de mișcare.

Începând cu ora 19:00, în două spații expoziționale vor rula în paralel instalații video provocatoare care tratează corpul și dansul din două perspective inedite, aducând semne de întrebare asupra limitelor percepției.

ESKAZISER - instalație video / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner

Cu un statement foarte puternic despre motricitatea și estetica unui corp frumos, braziliencele Rosane Chamecki și Andrea Lerner au filmat o dansatoare de samba în super slow motion. Ceea ce veți vedea vă va schimba cu totul felul în care percepeți corpul în mișcare.



AMAUROS - instalație video / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler

Este oare posibil ca eliminând toate elementele vizuale dintr-un film încă să avem un film? “Amauros” ne provoacă să reconsiderăm imaginarul în dans.

Audio Description (audio-descriere) este un procedeu prin care filmele, spectacolele sau expozițiile devin accesibile și pentru publicul format din nevăzători, datorită unei voci din afara spațiului scenic care descrie elementele vizuale ale lucrării. Pentru Amauros, Séverine Skierski, o specialistă în audio-description pentru cinema și teatru, a înregistrat mai multe descrieri ale coregrafiilor. Aceste descrieri fac obiectul unei instalații video în regia lui Nicole Seiler.


Întreaga seară este centrată în jurul percepției, încercând să pună publicul într-o serie cât mai diversă de ipostaze care să îl direcționeze către o regândire a propriului corp și a felului în care acesta se mișcă. Vedem un corp în mișcare, discutăm motivațiile și conexiunile sale,  plasăm totul într-un context științific și totodată istoric, experimentăm cu propriul corp, ajungem într-o dimensiune inaccesibilă ochiului cu ajutorul tehnologiei, simțim și imaginăm mișcarea în absența unor stimuli vizuali și chinestezici- un roller-coaster între interior și exterior, subiectivitate și obiectivitate, senzorialitate și luciditate.

                                                                                                                                                                              Program:

19:00 - 21:30 : Conferință corporală | Creativitate și neuroștiință - White Box

1 | Live Performance - Valentina de Piante Niculae (10`)

2 | Corpul-Minte - lecture susținut de Valentina de Piante Niculae (30`)

3 | Întâlnirea neuroștiinței cu disciplinele antice orientale - lecture susținut de Dr. Radu Dop (30`)

4 | Laborator de mișcare deschis publicului - coordonat de Valentina de Piante Niculae (60`)

19:00 - 03:00 Instalații video - White Box & Lounge Area

ESKAZISER / Regizori: Andrea Lerner, Rosane Chamecki / Coregraf: chameckilerner 

AMAUROS / Regizor: Nicole Seiler / Coregraf: Nicole Seiler